Направо към съдържанието

Брюксел ще разгледа възожности за по-гъвкава ГМО политика.

От Уикиновини

Брюксел разглежда възможносостта за повече свобода на решенията за страните, които желаят да забранят посеите ГМО, въпреки че те са ра разрешени в рамките на Европейската Общност. Обратно, страните, които са враждебни на биотехнологиите ще разрешат апробацията на новите трасгенетични разновидности. По-конкретно предложение ще бъде представено от комисаря по здравеопазване, малтиеца Джн Дил, след което ще бъде разгледано от Съвета на Европейския Парламент. Франция е настояла въпросът да бъде разгедан в петък 11 юни 2010 г. в рамките на съвещание за околнота слидо, която се състои в Люксембург.

Водещите производители в Европа на ГМО са САЩ – 62,5%, Аржантина – 21%, Бразилия – 15,8%, Индия – 7,6, Канада – 7,6, Китай – 3,8%, Парагвай – 2,7%, Южна Африка – 1,8%. Уругвай, Боливия, Филипините, Австралия, Мексико и Испания произвеждат ГМО от 0,7 % до 0,1%във всяка страна, а Испания – 0,1%.

На Стария Континент се култивират 100 000 хектара ОГМ, а в света 134 милиона хектара. Отношението на екологични граждорганизации като Gren Peace е отрицателно към ОГМ. Президентът на Европейска комисия Жозе Мануел Барозо е един от защитниците на разпространението на ОГМ в Европа.

Източници