Брюксел ще разгледа възожности за по-гъвкава ГМО политика.

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Брюксел разглежда възможносостта за повече свобода на решенията за страните, които желаят да забранят посеите ГМО, въпреки че те са ра разрешени в рамките на Европейската Общност. Обратно, страните, които са враждебни на биотехнологиите ще разрешат апробацията на новите трасгенетични разновидности. По-конкретно предложение ще бъде представено от комисаря по здравеопазване, малтиеца Джн Дил, след което ще бъде разгледано от Съвета на Европейския Парламент. Франция е настояла въпросът да бъде разгедан в петък 11 юни 2010 г. в рамките на съвещание за околнота слидо, която се състои в Люксембург.

Водещите производители в Европа на ГМО са САЩ – 62,5%, Аржантина – 21%, Бразилия – 15,8%, Индия – 7,6, Канада – 7,6, Китай – 3,8%, Парагвай – 2,7%, Южна Африка – 1,8%. Уругвай, Боливия, Филипините, Австралия, Мексико и Испания произвеждат ГМО от 0,7 % до 0,1%във всяка страна, а Испания – 0,1%.

На Стария Континент се култивират 100 000 хектара ОГМ, а в света 134 милиона хектара. Отношението на екологични граждорганизации като Gren Peace е отрицателно към ОГМ. Президентът на Европейска комисия Жозе Мануел Барозо е един от защитниците на разпространението на ОГМ в Европа.

Източници