България ще приеме затворници от Гуантанамо

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Барак Обама се обръща с молба към европейски страни за приемане на политически и военни затворници от базата Гуантанамо. Народното събрание утре ще се обсъжда възможността за приемане на затворници от Гуантанамо в България! За Соломон Паси приемът на затворници от Гуантанамо е хуманитарен въпрос (интернет търсачка).

В затвора Гуантанамо има 200 задържани, и сред тях има и загворници без юридическа присъда. Четирима затворника съдят Доналд Ръмсфелд и други отговорници от администрацията на Джордж Буш младши за използване на различни видове мъчения. Затворниците ще бъдат прехърлени от Гуантанамо затвор в щата Илиноис, докато някоя страна ги приеме на своя територия. Затворниците не биха могли да се върнат в държавите, в който са родени, защото животът им там е застрашен. Amnesty International упреква Барак Обама, че с преместването на затворници в друг затвор е само прехвърляне на отговорността и отлагане на проблема за тяхната съдба.

Преди няколко години в Албания и Югославия бяха изпратени бивши затворници от военната база Гуантанамо. За тях интегрирането в общество на тези страни се оказа много трудно, тъй като общността ги мисли за престъпници.

България е член на Европейския съюз и Нато но нито една от тези международни организации не може да задължи България да приеме затворници от военната база.

Фактът на приемането на предполагаеми задържани за тероризъм събужда тревога българското общество и объркване сред депутати, политици и министри от правителството на Бойко Борисов. Поради политиката на медиите, малцина в България са запознати с Конспиративни теории за атентатите от 11 септември 2001 г.|. Беше изказано мнение в програма на БНР Хоризонт, че България няма да позволи застрашаване на сигурността на своята територия и своите граждани с приемането на терористи. Беше още изтъкнато, че България има много трудности с престъпността и с приемането на затворници от Гуантанамо се "Наслагват страхове" в обществото. Според Маярия Капон няма български експерти, които да могат да дадат категоричен отговор дали като държава членуваща в НАТО и Европейския съюз България трябва да приеме тези затворници. Според нея въпросът е политически. Бившите затворници ще пребивават в София без ясен статут и за държавата ни ще е трудно да им помогне. Според Мария Капон трябва да се проведе обществен дебат.

Бойко Борисов заяви: „Нямам основания да считам, че българската съдебна система не може да се справи. Има европейска и НАТО-овска солидарност, обясни Борисов. Както ние искаме за всяко нещо подкрепа от нашите евроатлантически партньори, така президентът Обама я иска от всички нас, добави той. Премиерът уточни, че става дума за един затворник и добави: „Моето лично мнение е, че трябва да вземем един”.

Още по темата

След писмо с молба от САЩ прибираме терорист от Гуантанамо

Обсъждат дали да „осиновим" затворник от US лагера


Още по темата