Направо към съдържанието

Български охлюви на почит в Япония

От Уикиновини

Японците харесеха преди години традиционното българското кисело мляко. Сега жителите от Страната на изгряващото слънце харесват и охлювите мейдин България. Българските охлюви са уникален, особен вид охлюви – те са носители на лактобацилуси, които се съдържат и в закваската на българското кисело мляко. Революцинната технология е съвместна разработка на учени от БАН, и Националния охлювъден клъстър (НОК).

Месото от охлюви е новия хит на международния пазар. "Белтъците в тях не съдържат мазнини, което ги прави изключително полезни. Чрез специален метод на хранене в месото им се вкарва прополис, етерика, мента, кератин, както и различни естествени аминокиселини, пробиотици и др." [1] . "Технологията била абсолютно чиста и при нея не се прилагало генно инженерство".

Екстракт от български охлюви се използва в козметиката и някои хранителни добавки. От екстракта ще се произвеждат и десертни вафли с охлювен протеин. Вафлите са много полезни, така че биха могли да се продават в училищата и близо до тях. [2]

Българският охлюв се изнася във Франция, Испания и Италия. Япония ще предостави 2 милиона евро безвъзмездна субсидия на НОК, ако организацията осигури 100 тона годишен износ за Япония.

Източници

  • в. Атака [3]
  • в. Труд [4]