Великденски концерт „Ангелски гласове – докосване до Божественото“

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

На 20 април 2019, събота, от 19:00 часа в Централния Военен Клуб, София, Българска хорова капела „Георги Робев“ под диригентството на Нели Трошева ще представи своя празничен концерт[1] в навечерието на Цветница, в който източните мотиви срещат оперната класика в златните шедьоври на православната песен. Гост-солисти ще са Пламен Папазиков - солист на Софийската Опера и Оперния театър в Барселона, Испания и екзотичната етно-изпълнителка Деница Серафим.

Изпълнителите в концерта са си поставили за цел с класически, плътен и нежен хоров звук на големи и камерни хорови формации да въвлекат публиката в едно висше музикално преживяване, което извисява над ежедневието и да покажат на широката аудитория, че в християнските песнопения на Православната църква и класическата музика можем да открием релаксация и покой, можем да открием музика и слово, които извисяват духа да се докосне до Божественото.

Българска хорова капела „Георги Робев“ и гост-солистът Пламен Папазиков ще изпълнят образци на музикалната класика и ренесанс, църковно-славянски песнопения за соло и хор от репертоара на Никола Гюзелев и Борис Христов от български и руски автори[2]. Деница Серафим ще представи визията си за женския глас и неговата автентичност в източните мотиви на старо-византийските песнопения от девети век.

Всяко произведение ще бъде предварително представено на публиката с кратка история и любопитни факти около написването му. Кулминация на концерта ще бъде изпълнение на една любима българска песен заедно с публиката, с което аудиторията ще има възможността за неповторимо изживяване да участва в процеса на правенето на изкуство.

Източници

  1. Публикация за събитието на сайта на БНР
  2. Интервю на Лъчезар Цветков с Нели Трошева в предаването Хоризонт за вас на 19.04.2019 г.