Направо към съдържанието

В Калифорния забраната на хомосексуалните бракове е обявена за нарушение на Конституцията

От Уикиновини

Юридическо решение от 138 страници определя забраната за сключване на хомосексуален брак за нарушаване на фундаменталните човешки права гарантирани от американската Конституцията, равенство, свобода и право на щастие. С това юридическо решение от 4 август изменение 8 на конституцията на Калифорния, прието от избирателите през ноември 2008, което забраняваше тези бракове се обявява за невалидно. Преди обаче решението да влезе в сила ще бъде изслушана и страната на опонентите пред федералния съд, а след това и пред върховния съд на САЩ. В САЩ хомосексуални бракове се сключват в градовете Сан Франсиско, Лос Анжелес и Ню Йорк.

Тази година парламента на Португалия на 8 януари прие на първо четене законопроект, който легализира хомосексуалните бракове. Решението бе посрещнато без големи протести от страна на противниците на хомосексуалните бракове. Легализацията на хомосексуалните бракове беше точка от предизборната програма на португалските социалистите през 2009 г.

В Испания тези бракове са позволени от 2005, въпреки силното противопоставяне на испанската католическа църква. Аржентина, Колумбия, Мексико и Уругвай и се легализирали също хомосексуалните бракове, като Уругвай легализира и осиновяването на деца от хомосексуалните двойки.

В конституциите на Боливия и Еквадор е допълнена точка срещу дискриминирането на сексуалните връзки.


Още по темата

Източници