В Киев се състоя Wikimedia CEE Meeting 2014

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето
Лого Wikimedia CEE meeting 2014
Началото Wikimedia CEE meeting 2014
Чанти с логото
Почивка за кафе
Групова снимка
Масата за регистрация
Основната зала
Кръгла маса
Почивка за кафе
Wiki Loves Earth
CEE 2014 Closing Ceremony 14.JPG
CEE 2014 Closing Ceremony 41.JPG
CEE 2014 Closing Ceremony 09.JPG

От 19 до 21 декември в Киевския национален лингвистичен университет се състоя международната конференция Уикимедия Централна и Източна Европа 2014

В европейския форум на уикимедианците взеха участие 76 човека. От тях около 31 членове на Уикимедия Украйна, 45 от другите страни в региона, в това число и представители на Уикимедия Русия. Уикимедия Полша плати пътните стипендии на част от участниците, а компанията Киевстар (Киевска звезда) предостави интернет връзката за събитието. Wikimedia CEE Meeting -е среща на членовете на Wikimedia в Централна и Източна Европа.

Идеята за провеждане на подобни ежегодни срещи се е родила на 6 август 2011 г. по време на глобалната конференция "Wikimania 2011" в Хайфа, Израел. Участниците от страните в региона са споделили желанието си за създаване на по-голяма регионална общност.

Някои от причините и целите на срещите на уикимедианците от Централна и Източна Европа са:
  • Общото културно наследство на участниците от този регион
  • Общите проблеми, свързани с авторските права и свободните лицензи
  • Проблемите с финансирането на дейностите и доброволните дарения
  • Използването на едни и същи или близкородствени езици в различните страни от региона
  • Лесното и достъпно пътуване между много от тези страни
  • Възможността за обмяна на опит, изучаване на най-добрите практики
  • Възможността за близко запознанство с приятели в реалния свят

Първата среща 2012 г. е проведена на 13-14 октомври в Белград, Сърбия.

Втората такава среща се провежда на 14-17 ноември 2013 г. в Модра, Словакия.


Третата е срещата в Киев, Украйна, на 19-21 декември 2014

Предлагаме ви репортаж на кореспондента на руските Уикиновини

Ден 0

Участниците започват да се събират в Киев още на 18 декември.


В нулевия ден започнаха първите запознанства - гостите се срещнаха в столовата, където се запознаха и обсъдиха детайлите на предстоящата конференция.


Ден 1

CEEM-2014 Panorama.jpg
В столовата
В пицарията
Обед
CEE 2014 Opening 01.JPG

На първия ден се състоя тържествено откриване, при което украинците – домакини на срещата, приветстваха участниците в срещата.


Участниците продължиха запознанствата в хода на сесията State of the Movement, където представителите на отделните национални сдружения на Уикимедия разказаха за състоянието на своите организации и проектите, които поддържат. Информираха слушателите за своите успешни проекти и нужди. Модератор на сесията беше Andriy Makukha.


Втората сесия, посветена на „Свобода на панорамата“, Уикимедия Армения сподели своя опит с освобождаването на авторските права на защитени продукти на интелектуалната собственостпо пътя на директно лобиране. Уикимедия Русия също разказа за своя опит, свързан с внасянето на предложения за съответни поправки на Гражданския кодекс на РФ. Отбеляза се, че много държави в Централна и Източна Европа нямат свобода на панорамата, а участниците в проекти от тези страни нямат възможност да качват в Общомедия изображения на архитектурни съоръжения и публични арт-инсталации. Модератор на сесията беше Susanna Mkrtchyan, а говорители — Andriy Makukha и Владимир Медейко.


В паралелната сесия се обсъждаше проекта Уикиекспедиция. Присъстващите отбелязаха, че този проект е много важен за създаването на илюстративно съдържание за конкретни градове, села и региони. Модератор на сесията беше седмият поред регистриран редактор в английската Уикипедия, Polimerek, а освен него говорители бяха Jan Groh, Nickispeaki, Visem, Kaiyr.


В хода на третата сесия под името „Инициативи за трансгранично сътрудничество“ се обсъждаше сътрудничеството между членовете на регионалните организации с цел подобряване на съдържанието в съответстващите раздели на Уикипедия. Участниците работиха по идеята за организация на ефективно международно сътрудничество. Модератор беше Jan Groh, а говорител – Visem.


В паралелната сесия се обсъждаше проекта, свързан с наемането на платен персонал в местните сдружения на Уикимедия, а така също за ефективното взаимодействие между наетите служители и доброволците. Модератор на сесията беше Eva Lepik, а говорители Polimerek, Filip Maljković, Asaf Bartov.


В хода на 4-тата сесия от първия ден се обсъждаха УикиЛагерите. Уикимедианските сдружения в Армения, Унгария и Сърбия споделиха своя опит за провеждането на такива лагери. УикиЛагерът на Армения е признат за най-добрия проект на годината по време на глобалната конференция Уикимания 2014 в Лондон. Модератор на сесията беше Susanna Mkrtchyan, а говорители - Arsen Harutyunyan и Ivana Madzarevic.


Паралелно с тази последна за Ден 1 сесия се обсъждаше ефективното насърчаване на идеята за създаване, натрупване, систематизация и свободно разпространение на знания чрез средствата за масова информация и социалните мрежи. Модератор беше Лорд Бъмбъри , а по темата говориха Asaf Bartov, Vladislav Nedelev, Zana Strkovska, Polimerek.


Ден 2

СЕЕМ 2014 Participants.jpg
На панаира
Wiki loves Earth
CEE 2014 Education Program.jpg
Wikimedia CEE 2014 (2014-12-20) 031.JPG

Вторият ден започна с презентацията на проекта за образователните програми (Education program),като се обсъждаше как да се привлекат обучаеми и преподаватели за подобряване на съдържанието на Уикипедия. Представени бяха много добри модели от различни страни, които могат да бъдат използвани за създаване или преосмисляне на образователните програми в различни региони. Модератор на сесията беше Anna Koval от Фондация „Уикимедия“, САЩ, а говорители — Ата, Jan Groh, Vassia Atanassova, Greta Doçi, Filip Maljković, Kaarel Vaidla.


По същото време паралелно вървеше и сесията Common legal threats + AWB, където се обсъдиха проблемите с обичайните правни заплахи, регистрацията на домейните, контрола от страна на държавата и т.н. Модератор — Levon Azizian, говорители — Polimerek, SpeedyGonsales, Magioladitis.


Във втората сесия „Как да организираме семинар/обучение“, се обсъждаха детайлите на организацията на семинари и учебни курсове. Модератор на сесията беше Mickey Mystique, а говорители— Susanna Mkrtchyan, Sviatlana Yermakovich, Hannabaradzina, Tomasz Bladyniec.


В това време вървеше и сесията „Микрогрантове, стипензии и локално набиране на средства“, където се обсъдиха различните варианти за отпускане на средства за местни проекти от страна на Фондация Уикимедия, набирането на средства с местни дарителски кампании, и успешното им използване за подкрепа на мисията за разпространение на свободното знание. Модератор — Masti, говорители — KuboF, Asaf Bartov.


След това участниците се събраха за групова снимка.


В хода на третата сесия „Състезания по писане на статии и тематични седмици“(англ. Article contests & thematic weeks) се обсъдиха успешните тематични седмици и конкурси в различните уикипедиански общности. Модератор — Polimerek, говорители — KuboF, Andriy Makukha.


В това време течеше и сесията посветена на предложенията по отпускане на грантове от страна на Фондация Уикимедия (англ. Funds Disseminational Committee grant proposal). Участниците в сесия научиха как се подават заявки за финансиране на уикимедиански проекти за следващата година. Модератор — Perohanych, говорител — Claudia Garad.


В хода на четвъртата сесия с наименование „Starting a movement organization“ се обсъди възможността за създаване на нови регионални сдружения на редактори и потребители на проектите на Уикимедия. Модератор — Asaf Bartov, говорител — Bence Damokos.


По същото време се състоя и сесията GLAM, където лекторите от Естония, Македония, Сърбия, Полша и България разказаха за успешните си проекти съвместно с галерии, библиотеки, архиви и музеи. Модератор на сесията беше Vassia Atanassova, говорители— Kaarel Vaidla, Zana Strkovska, Julia Maria Koszewska, Ivana Madžarević, Mickey Mystique.


В края на деня участниците в конференцията посетиха коледния панаир, след което беше направена вечерна екскурзия из забележителностите на Киев.


В същото време членовете на Уикимедия Украйна проведоха отчетно събрание и избраха нови членове на борда на сдружението.

Ден 3

CEE2014 Making small Wikipedias grow 2.jpg
CEE 2014 Closing Ceremony 36.JPG
CEE 2014 Closing Ceremony 07.JPG


Третият ден започна със сесия, посветена на международните конкурси „Уики обича паметниците“ (англ. Wiki Loves monuments) и „Уики обича Земята“ (англ. Wiki Loves Earth), където организаторите обмениха опит и стратегия за тяхното провеждане, и обобщиха резултатите от провеждането на конкурсите в ключови региони. Модератор — Illia Korniiko, говорители — Zana Strkovska, Nikola Cibrev, Polimerek.


Едновремено с това вървеше и сесията „различията между половетеПропастта между половите“ (англ. Gender gap), където обсъжданият въпрос беше за различията в числеността и поведението на редакторите в Уикипедия в зависимост от техния пол, изследванията по тази тема, възгледите на редакторите и читателите. Повдигнатите въпроси засягаха взаимодействията на участниците и възгледите за политиката и ръководните принципи на уикипроектите, способите за разрешаване на спорове и избора на администратори, подходите при създаване и изтриване на статии.Модератор — Anna Koval, говорители— Greta Doçi, Kaarel Vaidla, Julia Maria Koszewska, Susanna Mkrtchyan.


Следващата сесия беше на тема „Растеж на малките Уикипедии“ (Making small Wikipedias grow), в хода на която се разработи стратегия, която може да помогне на малките по размери езикови версии на Уикипедия устойчиво да растат. Модератор — Eva Lepik, говорители— Gheorghe Iordachi.


В същото време се провеждаше и сесията „Привличане на доброволци“ (англ. Recruiting volunteers), където се обсъди стратегия за привличане на нови редактори към уикимедианското движение за общодостъпно свободно познание. Модератор — Asaf Bartov.


След това се състоя тържествената церемония по закриване на конференцията, която обобщи срещата и се обсъдиха бъдещите планове.

Оценки

Участниците останаха доволни от конференцията. Отбелязаха високото ниво на организация и приятелската работна атмосфера.


Сред недостатъците участниците отбелязаха липсата на видео излъчване, което не позволи да се следи работата онлайн.


Фоторепортаж

Ден 0

Ден 1

Ден 2

Ден 3


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата в другоезична версия на УикиНовини. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от лиценза „Криейтив Комънс - Признание“, версия 2.5, а за съдържание, създадено преди 2005 г. — от Лиценза за свободна документация на ГНУ и/или лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“.