Направо към съдържанието

В Киев се състоя Wikimedia CEE Meeting 2014

От Уикиновини
Лого Wikimedia CEE meeting 2014
Началото Wikimedia CEE meeting 2014
Чанти с логото
Почивка за кафе
Групова снимка
Масата за регистрация
Основната зала
Кръгла маса
Почивка за кафе
Wiki Loves Earth

От 19 до 21 декември в Киевския национален лингвистичен университет се състоя международната конференция Уикимедия Централна и Източна Европа 2014

В европейския форум на уикимедианците взеха участие 76 човека. От тях около 31 членове на Уикимедия Украйна, 45 от другите страни в региона, в това число и представители на Уикимедия Русия. Уикимедия Полша плати пътните стипендии на част от участниците, а компанията Киевстар (Киевска звезда) предостави интернет връзката за събитието. Wikimedia CEE Meeting -е среща на членовете на Wikimedia в Централна и Източна Европа.

Идеята за провеждане на подобни ежегодни срещи се е родила на 6 август 2011 г. по време на глобалната конференция "Wikimania 2011" в Хайфа, Израел. Участниците от страните в региона са споделили желанието си за създаване на по-голяма регионална общност.

Някои от причините и целите на срещите на уикимедианците от Централна и Източна Европа са:
  • Общото културно наследство на участниците от този регион
  • Общите проблеми, свързани с авторските права и свободните лицензи
  • Проблемите с финансирането на дейностите и доброволните дарения
  • Използването на едни и същи или близкородствени езици в различните страни от региона
  • Лесното и достъпно пътуване между много от тези страни
  • Възможността за обмяна на опит, изучаване на най-добрите практики
  • Възможността за близко запознанство с приятели в реалния свят

Първата среща 2012 г. е проведена на 13-14 октомври в Белград, Сърбия.

Втората такава среща се провежда на 14-17 ноември 2013 г. в Модра, Словакия.


Третата е срещата в Киев, Украйна, на 19-21 декември 2014

Предлагаме ви репортаж на кореспондента на руските Уикиновини

Ден 0

Участниците започват да се събират в Киев още на 18 декември.


В нулевия ден започнаха първите запознанства - гостите се срещнаха в столовата, където се запознаха и обсъдиха детайлите на предстоящата конференция.


Ден 1

В столовата
В пицарията
Обед

На първия ден се състоя тържествено откриване, при което украинците – домакини на срещата, приветстваха участниците в срещата.


Участниците продължиха запознанствата в хода на сесията State of the Movement, където представителите на отделните национални сдружения на Уикимедия разказаха за състоянието на своите организации и проектите, които поддържат. Информираха слушателите за своите успешни проекти и нужди. Модератор на сесията беше Andriy Makukha.


Втората сесия, посветена на „Свобода на панорамата“, Уикимедия Армения сподели своя опит с освобождаването на авторските права на защитени продукти на интелектуалната собственостпо пътя на директно лобиране. Уикимедия Русия също разказа за своя опит, свързан с внасянето на предложения за съответни поправки на Гражданския кодекс на РФ. Отбеляза се, че много държави в Централна и Източна Европа нямат свобода на панорамата, а участниците в проекти от тези страни нямат възможност да качват в Общомедия изображения на архитектурни съоръжения и публични арт-инсталации. Модератор на сесията беше Susanna Mkrtchyan, а говорители — Andriy Makukha и Владимир Медейко.


В паралелната сесия се обсъждаше проекта Уикиекспедиция. Присъстващите отбелязаха, че този проект е много важен за създаването на илюстративно съдържание за конкретни градове, села и региони. Модератор на сесията беше седмият поред регистриран редактор в английската Уикипедия, Polimerek, а освен него говорители бяха Jan Groh, Nickispeaki, Visem, Kaiyr.


В хода на третата сесия под името „Инициативи за трансгранично сътрудничество“ се обсъждаше сътрудничеството между членовете на регионалните организации с цел подобряване на съдържанието в съответстващите раздели на Уикипедия. Участниците работиха по идеята за организация на ефективно международно сътрудничество. Модератор беше Jan Groh, а говорител – Visem.


В паралелната сесия се обсъждаше проекта, свързан с наемането на платен персонал в местните сдружения на Уикимедия, а така също за ефективното взаимодействие между наетите служители и доброволците. Модератор на сесията беше Eva Lepik, а говорители Polimerek, Filip Maljković, Asaf Bartov.


В хода на 4-тата сесия от първия ден се обсъждаха УикиЛагерите. Уикимедианските сдружения в Армения, Унгария и Сърбия споделиха своя опит за провеждането на такива лагери. УикиЛагерът на Армения е признат за най-добрия проект на годината по време на глобалната конференция Уикимания 2014 в Лондон. Модератор на сесията беше Susanna Mkrtchyan, а говорители - Arsen Harutyunyan и Ivana Madzarevic.


Паралелно с тази последна за Ден 1 сесия се обсъждаше ефективното насърчаване на идеята за създаване, натрупване, систематизация и свободно разпространение на знания чрез средствата за масова информация и социалните мрежи. Модератор беше Лорд Бъмбъри , а по темата говориха Asaf Bartov, Vladislav Nedelev, Zana Strkovska, Polimerek.


Ден 2

На панаира
Wiki loves Earth

Вторият ден започна с презентацията на проекта за образователните програми (Education program),като се обсъждаше как да се привлекат обучаеми и преподаватели за подобряване на съдържанието на Уикипедия. Представени бяха много добри модели от различни страни, които могат да бъдат използвани за създаване или преосмисляне на образователните програми в различни региони. Модератор на сесията беше Anna Koval от Фондация „Уикимедия“, САЩ, а говорители — Ата, Jan Groh, Vassia Atanassova, Greta Doçi, Filip Maljković, Kaarel Vaidla.


По същото време паралелно вървеше и сесията Common legal threats + AWB, където се обсъдиха проблемите с обичайните правни заплахи, регистрацията на домейните, контрола от страна на държавата и т.н. Модератор — Levon Azizian, говорители — Polimerek, SpeedyGonsales, Magioladitis.


Във втората сесия „Как да организираме семинар/обучение“, се обсъждаха детайлите на организацията на семинари и учебни курсове. Модератор на сесията беше Mickey Mystique, а говорители— Susanna Mkrtchyan, Sviatlana Yermakovich, Hannabaradzina, Tomasz Bladyniec.


В това време вървеше и сесията „Микрогрантове, стипензии и локално набиране на средства“, където се обсъдиха различните варианти за отпускане на средства за местни проекти от страна на Фондация Уикимедия, набирането на средства с местни дарителски кампании, и успешното им използване за подкрепа на мисията за разпространение на свободното знание. Модератор — Masti, говорители — KuboF, Asaf Bartov.


След това участниците се събраха за групова снимка.


В хода на третата сесия „Състезания по писане на статии и тематични седмици“(англ. Article contests & thematic weeks) се обсъдиха успешните тематични седмици и конкурси в различните уикипедиански общности. Модератор — Polimerek, говорители — KuboF, Andriy Makukha.


В това време течеше и сесията посветена на предложенията по отпускане на грантове от страна на Фондация Уикимедия (англ. Funds Disseminational Committee grant proposal). Участниците в сесия научиха как се подават заявки за финансиране на уикимедиански проекти за следващата година. Модератор — Perohanych, говорител — Claudia Garad.


В хода на четвъртата сесия с наименование „Starting a movement organization“ се обсъди възможността за създаване на нови регионални сдружения на редактори и потребители на проектите на Уикимедия. Модератор — Asaf Bartov, говорител — Bence Damokos.


По същото време се състоя и сесията GLAM, където лекторите от Естония, Македония, Сърбия, Полша и България разказаха за успешните си проекти съвместно с галерии, библиотеки, архиви и музеи. Модератор на сесията беше Vassia Atanassova, говорители— Kaarel Vaidla, Zana Strkovska, Julia Maria Koszewska, Ivana Madžarević, Mickey Mystique.


В края на деня участниците в конференцията посетиха коледния панаир, след което беше направена вечерна екскурзия из забележителностите на Киев.


В същото време членовете на Уикимедия Украйна проведоха отчетно събрание и избраха нови членове на борда на сдружението.

Ден 3


Третият ден започна със сесия, посветена на международните конкурси „Уики обича паметниците“ (англ. Wiki Loves monuments) и „Уики обича Земята“ (англ. Wiki Loves Earth), където организаторите обмениха опит и стратегия за тяхното провеждане, и обобщиха резултатите от провеждането на конкурсите в ключови региони. Модератор — Illia Korniiko, говорители — Zana Strkovska, Nikola Cibrev, Polimerek.


Едновремено с това вървеше и сесията „различията между половетеПропастта между половите“ (англ. Gender gap), където обсъжданият въпрос беше за различията в числеността и поведението на редакторите в Уикипедия в зависимост от техния пол, изследванията по тази тема, възгледите на редакторите и читателите. Повдигнатите въпроси засягаха взаимодействията на участниците и възгледите за политиката и ръководните принципи на уикипроектите, способите за разрешаване на спорове и избора на администратори, подходите при създаване и изтриване на статии.Модератор — Anna Koval, говорители— Greta Doçi, Kaarel Vaidla, Julia Maria Koszewska, Susanna Mkrtchyan.


Следващата сесия беше на тема „Растеж на малките Уикипедии“ (Making small Wikipedias grow), в хода на която се разработи стратегия, която може да помогне на малките по размери езикови версии на Уикипедия устойчиво да растат. Модератор — Eva Lepik, говорители— Gheorghe Iordachi.


В същото време се провеждаше и сесията „Привличане на доброволци“ (англ. Recruiting volunteers), където се обсъди стратегия за привличане на нови редактори към уикимедианското движение за общодостъпно свободно познание. Модератор — Asaf Bartov.


След това се състоя тържествената церемония по закриване на конференцията, която обобщи срещата и се обсъдиха бъдещите планове.

Оценки

Участниците останаха доволни от конференцията. Отбелязаха високото ниво на организация и приятелската работна атмосфера.


Сред недостатъците участниците отбелязаха липсата на видео излъчване, което не позволи да се следи работата онлайн.


Фоторепортаж

Ден 0

Ден 1

Ден 2

Ден 3


Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата в другоезична версия на УикиНовини. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от лиценза „Криейтив Комънс - Признание“, версия 2.5, а за съдържание, създадено преди 2005 г. — от Лиценза за свободна документация на ГНУ и/или лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“.