Направо към съдържанието

В Слънчевата система е открит предполагаем втори обект с междузвезден произход

От Уикиновини

12 септември 2019 г.
Центърът за малки планети (The Minor Planet Center, MPC) към Харвардския университет е публикувал официална информация за откриването в Слънчевата система на обект, подобен на комета, с вероятно междузвезден произход.

Първият обект с междузвезден произход, наблюдаван от учените да преминава през слънчевата система, беше 'Умуамуа. Той беше забелязан на 19 октомври 2017 г. от астрономи в обсерватория на Хавайските острови.

Новият обект е забелязан на 30 август 2019 г. от аматьора астроном Генадий Борисов от Кримската астрономическа обсерватория в Бахчисарай. Обозначен е с кода C/2019 Q4 (Borisov). (Ако данните за произход извън слънчевата система бъдат потвърдени, е възможно той да бъде прекласифициран и да получи кода I2.) Допълнителни негови образи са получени на 10 септември от телескопа Canada-France-Hawaii на Хавайските острови.

По досегашни наблюдения, обектът има хиперболична орбита, което изключва възможността да произхожда от Слънчевата система. Размерите му са значително по-големи от тези на 'Умуамуа, който беше не по-дълъг от 1000 метра, и не по-широк от 140. C/2019 Q4 има приблизително кръгла форма с диаметър между 2 и 20 километра. Също така, за разлика от 'Умуамуа, C/2019 Q4 има видими хало и опашка, което го поставя в класа на кометите.

Към момента на забелязването обектът е бил на около 3 астрономически единици (приблизително 450 милиона километра) от Слънцето, и все още се е приближавал към него. Очаква се да навлезе във вътрешната част на Слънчевата система на 26 октомври, и да достигне перихелия си около 10 декември. Това ще позволи той да бъде проучен много по-добре от 'Умуамуа, който беше забелязан вече след като беше преминал перихелия си. MPC смята, че той ще бъде наблюдаем поне още около година. Скоростта му на движение е около 150 000 километра в час, което говори за произход извън Слънчевата система.

Астрономите и астрофизиците очакват с приближаването на C/2019 Q4 да могат да наблюдават спектрите на газовете, които той отделя. Това ще им позволи да изучат химическото му съдържание, и може би да измерят съотношенията на изотопите в него. Получената информация ще бъде първата за обект, който идва от извън Слънчевата система.

Източници