В София приключи срещата на ОССЕ

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

В София завърши 12-та среща на Съвета на министрите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Срещата приключи без приемането на политическа декларация. Представителите на Беларус и Русия не бяха съгласни да се включат текстове за ситуацията в Украйна. По време на срещата бяха приети 21 съвместни решения. Българският министър на външните работи и председател на ОССЕ Соломон Паси обясни, че е "изключително трудно да се постигне консенсус между всички 55 държави-участнички".

През втория ден на форума участие взеха и държавният секретар на САЩ Колин Пауъл и министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. "ОССЕ се нуждае от реформиране", каза Лавров. "Гордеем се с водещата роля на България в международната политика", заяви Колин Пауъл по време на пресконференция със Соломон Паси. Догодина председател на ОССЕ ще е Словения. "Словения ще продължи усилията на България за реформите в ОССЕ", каза Димитрий Рупел, външен министър на Словения и нов председател на организацията.

Димитрий Рупел призова всички страни-участници в ОССЕ да участват в изработването на новата система за финансиране на организацията.
"Много се радвам, че вие практически изчерпахте дневния ред; по някакъв начин предначертахте дневния ни ред за догодина. Би следвало да останем верни на постиженията и ценностите, които вие отстоявахте по време на своето председателство", каза още той на заключителната пресконференция. "Ще бъде трудно да се отстояват тези ценности, но Словения възнамерява да се вслушва във всички 54 държави участнички. Не възнамеряваме да налагаме наш собствен дневен ред на когото и да било и ще се стремим организацията да удовлетворява ако не всички, то поне потребностите на повечето държави–участнички”, допълни Рупел.

"За мен беше висока чест и привилегия да работя в тази велика организация, която означаваше толкова много за мен и за моето поколение, борейки се за демокрация през 80-те години на 20 век", каза Соломон Паси. "Председателството е голямо изпитание за една малка страна. В такава голяма организация не можем да очакваме единство на мненията. Както и в Маастрихт миналата година, не беше възможно да се постигне консенсус по една декларация на министрите. Но заявлението на председателя представи виждането на организацията, или поне на огромното мнозинство от страните-участнички. Нашата съвместна решителност е да се справяме като новите заплахи, като тероризма и да създадем общо неделимо пространство на ОССЕ, без разделителни линии. По-добре е да признаем откровено различията си, вместо да търсим най-малкия общ знаменател, който едва ли ще е изпълнен със съдържание. ОССЕ е жизнено важен инструмент за осигуряване на сигурността и стабилността в нашия регион и пример, който може да вдъхнови и други части на света. Моето принципно виждане е, че с колкото повече държави ОССЕ споделя своя опит, напредък и най-добрите си практики по отношение на провеждането на избори, толкова по-добре. Постигнахме консенсус върху 21 документа. Да очакваме, че такова разнообразно семейство от 55 страни може да постигне консенсус по всички въпроси, е свръхамбициозно. Аз съм убеден, че развитието на света, развитието на Европа и на евроатлантическия свят върви на там, че съвсем скоро ще имаме консенсус и по тези въпроси, по които още не сме го постигнали, за да можем да прехвърлим мостове на приятелство и доверие към нови страни, нови територии и нови краища на планетата. От самото начало по българското председателство на ОССЕ от миналата година в Маастрихт ние знаехме, че има огромна вероятност да не се постигне консенсус, но успяхме да се споразумеем по 21 различни документа. Не се учудвам от това, че в рамките на семейство от 55 държави не може да се постигне консенсус по всички въпроси. Аз съм оптимист, че това, което не е постигнато през тази година, ще бъде постигнато в бъдещето, каза министър Соломон Паси, в коментар за това, че не беше постигнато съгласие за приемане на обща политическа декларация на ОССЕ. 2004 г. беше много особена година за развитието на света. През тази година НАТО и ЕС се разшириха, приехме Европейската конституция, каза още министър Паси по време на заключителната пресконференция.

"Неразрешението конфликти в Близкия изток са източник на заплахи и ако не бъде намерено решение на палестинския конфликт, стабилността на региона и целия свят ще бъде застрашена", заяви представител на заместник-министърът на външните работи на Египет Ашраф Гамал ел дин Рашид. Загрижени сме от факта, че някои страни в Близкия изток притежават ядрени оръжия”, добави египетският представител."

Ръководителят на делегацията на 12-та среща на министрите от ОССЕ на Корея Джай Рионг Джанг, изрази загрижеността на Корея за ядрената програма на Северна Корея "защото тя е заплаха за целия регион и Азия. Вече са се провели три кръга на разговори относно ядрената програма на Северна Корея и за стабилизиране на обстановката в региона. За съжаление четвърти кръг от разговорите не се е провел все още и корейското правителство работи усилено по въпроса за привличане на Северна Корея в разговорите", заяви Джай Рионг Джанг.
Той отбеляза също, че се очаква да се създаде многостранен форум за региона на Азия, подобен на ОССЕ, и изрази надежда за продължаване и укрепване на сътрудничеството с ОССЕ.

"Надявам се да дадем нов стимул на евросредиземноморското сътрудничество. Неотстъпчивостта на израелската политика спрямо палестинците и влошаването на ситуацията в Ирак тревожи Алжир. Институциите на ОССЕ имат възможността да участват в разрешаването на тези проблеми , заяви външният министър на Алжир Абделазис Белкадем по време на срещата.

За по-активно сътрудничество на ОССЕ с други международни организации и институции в борбата с политическия екстремизъм, нарушаването на човешките права призова румънският представител. Тя също така призова и за по-голямо внимание към политикоикономическото, екологичното и човешкото измерение и изрази надежда за скорошното разрешение на конфликта в Молдова, за изтеглянето на чуждите военни сили от страната, и за изпълнение на поетите ангажименти към Грузия от страна на Руската федерация.

Външният министър на Германия Йошка Фишер подчерта важността на мисиите на ОССЕ и отбеляза, че всеки, който подлага на съмнение важността на мисиите на ОССЕ, подронва авторитета на организацията, предаде Агенция "Фокус".

По време на новите президентски избори в Украйна, Германия ще изпрати 100 свои наблюдатели. "Готови сме да изпратим наблюдатели и в Афганистан по време на президентските избори през 2005 г.", каза Фишер. "Необходимо е насърчаване на търпимостта, недискриминацията и необходимостта от засилване на противодействието на организацията срещу тези прояви. Трябва да търсим решение за замразените конфликти в Молдова, Грузия, Нагорни Карабах, за да предотвратим повторното им избухване. В тази връзка подчертавам, че разширяването, поддържането и реформата на ОССЕ са наистина необходими", допълни още Йошка Фишер.