Направо към съдържанието

В Тунис е извършен държавен преврат

От Уикиновини

15 януари 2011

Бившия президент на Тунис Зин ал Абидин бен Али

Президентът на Тунис Зин ал Абидин бен Али, управлявал страната 23 години, избяга. Той напусна Тунис, където бушуват най-масовите протести от десетилетия насам. Хиляди тунизийци излязоха по улиците.

Бен Али излетя със самолет в пет часа местно време. Преди това военните затвориха летището, след което затвориха и въздушното пространство на Тунис.

Президентския самолет се призими в Джиде, както съобщи СМИ на Саудитска Арабия. Саудитска Арабия подтвърди в събота сутринта, че Бен Али и семейството му са пристигнали в кралството.

Властите на Франция, управлявали някога Тунис като колония, заявиха, че не са получавали от Бен Али молба за предоставяне на убежище. Министерството на външните работи на Франция подчертава, че властите ще се консултират с новото правителство на Тунис преди да вземат решение, ако такава молба постъпи.

Преди да замине от Тунис, президентът распуснал правителството и обявил в страната извънредно положение, което включвало забрана на събранията и общественните мероприятия. На полицията било разрешено да стреля на месо.

По време на демонстрациите са загинали най-малко 23 човека. Безпорядъците избухнали след самоубийството на завършил наскоро университета младеж, който бил принуден да се занимава с търговия. Той се подпалил, след като полицията му конфискувала стоката, под предлог, че няма разрешение за търговия. Много недоволни поискали отстраняването на Бен Али от властта. В столицата полицията използвала сълзотворен газ и палки. Очевидци твърдят, че са чули изстрели в района на Министерството на вътрешните работи. По официални сведения, в резултат на пожара в затвора на град Монастир на юг от столицата загинали 42-ма човека.


Отначало премиер-минисътрът Мохамед ал Гануши заявил, че временно ще изпълнява поста президент, но по-късно Конституционният съвет на Тунис — визшия орган на съдебната власт съобщил, че Бен Али окончателно е загубил властовите си пълномощия и задълженията на държавен глава по закон ще изпълнява Председателят на парламента на Тунис Фуад Мебезаа.

Конституционният съвет на Тунис съобщил че новият лидер на държавата има 60 дни за организиране на нови президентски избори. Мебазаа съобщил, че вече е помолил премиер-министърът на страната да сформира правителство. По предварителни данни, това ще бъде правителство на националното единство. Ще се създадат три специализирани комитета - за ибор на кандидатите за бъдещи министри, за разследване на репресиите и злоупотребите с власт и за предявяване на обвинения към сваления режим.

Обществените настроения са за незабавни антикризисни мерки. В новото правителство ще влязат и трима опозиционни лидери.

Източници

http://www.voanews.com/russian/news/world-news/tunisia-revolution-2011-01-13-113624279.html http://www.voanews.com/russian/news/Tunisia-president-2011-01-15-113776429.html http://www.voanews.com/russian/news/Tunisia-new-president-2011-01-15-113785794.html