Направо към съдържанието

Гърция иска репарации от Германия за Втората световна война

От Уикиновини

А Ако Гърция поиска да плати част или дори целия си външен дълг с репарации, които Германия и дължи от Втората Световна Война + лихвите от 60 – 75 години: началото и края на войната на фашизма?

Ако Гърция поиска от Федералната Република репарация за жестоко избитите 218 мъже, жени и деца от SS-овци на 10 юни 1944 г. Гърция е подала през януари иск през съда в Хага, а привържениците на Antifas в Германия поддържат Гръцката кауза.

Гръцки политици са призовали наскоро директорите а Централната европейка банка, Евро групата и Европейския Парламент да съдействат: «пред германското правителство да изпълни финансовите си задължения спрямо Гърция за: гръцките икономически загуби, разрушената инфраструктура на Гърция, наложеният през 1942 от Германците заем за окупацията на Гърция в размер от 54 милиарда, плячкосването но златният резерв на Гърция и други блага, депортирането на еврейски общности от Гърция като тези от Салоника и Родос».

В митинг пред посолството на Германия в началото на годината Гърците протестират: «Ние сме тук за да ви напомним, че не може само вие да имате своите изисквания към Гърция И вие имате да ни връщате тежък дълг за нацистката окупация между 1941 и 1944! Не сте изплатили дълга Сси за Дистимо, Калаврита, Кандано, Комевво, Хортиати, и оке 45 дружи селища»

Манолос Глезос, през 1995 г. пише: «През Втората световна война нацистките окупатори наложиха на гръцката нация най-кървавото и най-тягостно робство в историята на Гърция. От 7 милиона жители Гърция даде 70 000 жертви при преки военни операции и 12 000 цивилни граждани, 38 960 души бяха екзекутирани, 100 000 (предимно гръцки евреи) избити в концлагери а 600 000 умряха в глад, прибавя Гърка посмял да изтръгне нацисткото знаме от Пантеона и да го захвърли Въпросът с репарациите не е само и просто въпрос за пари Той има както политическо, така и моралво измерение. Италия и България, които окупираха с Германия Гърция от 1941 до 1944 се издължиха напълно пред Гърция, а на Германия да и бъде опростено?» За сега обаче Германия си прави оглушки. Надявам се не за дълго!

Източници