Направо към съдържанието

Делфинче на девет дена почина във варненския делфинариум по време на представление

От Уикиновини

11 август 2019

Делфинче на девет дена почина във варненския делфинариум по време на представление. Инцидентът се случва при обедното представление в петък. Петата смърт на делфинче във варненския делфинариум в близките няколко години.

Бозайниците усещат нещастието и отказват да участват в представлението. Настъпва смут, а посетителите на кафенето, от което се вижда мъртвото делфинче са помолени да напуснат. Аутопсията показва, че бебето е със здрави органи и специалистите предполагат, че причината е в мозъка.

Петимата обитатели на делфинариума през лятото участват в четири представления дневно.

Мария Радулова от Дружеството за защита на животните счита, че представленията отнемат прекалено много енергия от животните.

Соня Стоянова - треньор на делфините смята, че делфините имат достатъчно време да си починат.

По информация на Министерството на околната среда и водите и от анонимен вътрешен източник в отговор на въпроси на "Дневник", в близките години са умрели още четири делфинчета, както и едно тюленче поради лоши грижи, тъй като в активния туристически период (от юни до септември) възрастните, в това число и майките на новородените, са принуждавани да участват в до четири спектакъла дневно, което не им позволява да се грижат адекватно за малките си и това става причината за смъртта им в рамките на няколко месеца.

Според управителя Ивелин Симеонов, ако има бебе, представленията във варненския делфинариум би трябвало да бъдат отменени поне за месец в разгара на туристическия сезон, когато посещенията са най-интензивни, то това както се разбира не е направено, защото новороденото е било само на 9 дена когато почива по време на представление.

Според международната статистика между 65% и 75% от родените в делфинариум делфини загиват в първите 6 месеца от живота си.

Делфините са интелигентни същества, които се нуждаят от открито пространство, за да бъдат здрави. Пленяването им изглежда не се приема добре. Очертава се обществено мнение, че делфинариумите злоупотребяват с делфините, като ги държат в плен за представления и бизнес. В много страни традиционните делфинариуми вече са закрити, а Индия е първата държава, която призна юридически делфините за личности.

Според Световната дружество за защита на животните, много диви делфини умират по време на опитите да бъдат заловени. Освен това, около половината от заловените делфини умират в рамките на три месеца, след като бъдат ограничени в плувните басейни. Някои се използват и за месо, за консумация от човека.

Въпреки че на пръв поглед изглежда, че делфините в увеселителните паркове се забавляват, това съвсем не е така. Те обикновено не правят много от триковете. Делфините са обучени да правят трикове, заради хранителните награди.

В продължение на 25 милиона години делфините имат по-големи и сложни мозъци от човешкия. Те имат свой език, който едва през последните години хората се опитват да изучат. Делфините имат висок интелект и съзнание за които не знаем почти нищо.

Съществува петиция за закриване на варненския делфинариум.


Източници

В Уикипедия? има статия: