ЕС преговарящ - Висок риск от твърд Брексит

От Уикиновини

28 януари 2019 г.
Съществува сериозен риск от Брексит без договореност поради недоглеждане, заяви заместник-водещата преговорите Сабине Вейард. По нейните думи, ЕС стои твърдо зад договорката, но британският парламент - не.

Ключовият проблем се очертава да бъде т.нар. backstop - договорка Великобритания да остане обвързана с някои правила в ЕС, докато не се намери решение на проблема за избягване на пълномащабна граница между Ирландия (която остава в ЕС) и Северна Ирландия (която е част от Великобритания). Както ЕС, така и Великобритания се боят, че връщането на граничните проверки ще изложи на риск мирния процес в Ирландия. Сегашната формулировка на договорката обаче е неприемлива за много консервативни британски депутати, поддържащи излизането на Великобритания от ЕС. Те се боят, че тя може да обвърже страната им с ЕС за неограничено време.

На събитие в Брюксел Сабине Вейард, заместничка на главния преговарящ по Брексит Мишел Барние, каза че и други опции за такава договорка са били старателно обсъдени с британските им колеги. Тя заяви, че дискусиите във Великобритания по въпроса са „необременени от каквато и да е информираност за текста на договорката“.

Източници