Направо към съдържанието

Експлозия при изпитания на ракетен двигател край Северодвинск

От Уикиновини

10 август 2018 г.

По информация на руското Министерство на отбраната и на агенция Росатом, в четвъртък при изпитания на ракетен двигател на опитен полигон близо до град Северодвинск се е случила експлозия.

Броят на пострадалите първоначално е посочен от ТАСС, цитирайки Министерството на отбраната, на двама загинали и четирима сериозно пострадали. Агенция РИА-Новости, цитирайки местни органи за опазване на реда, е посочила двама загинали и 15 ранени. В събота Росатом съобщават за петима загинали и още трима с изгаряния с различна тежест, които „биват лекувани в специализиран център“.

По информация на РИА-Новости, инцидентът се е случил на 30 км. от Северодвинск. В града има военноморска база и корабостроителница. На 30 км. от него, край селището Ньонокса на брега на Бяло море, се намира полигон за изпитване на корабни ракети и ракетни двигатели. ТАСС, цитира представители на спешните служби, че инцидентът е започнал на кораб.

В четвъртък Министерството на отбраната съобщава, че „трагедията се е случила при работа, свързана с инженерната и техническата поддръжка на изотопни източници в течногоривна реактивна система“. Съобщението твърди, че в атмосферата няма изпуснати опасни субстанции и радиационното ниво е нормално. Местната власт в Северодвинск обаче е съобщила, че наскоро след експлозията е регистрирано краткотрайно покачване на радиационния фон между 11:50 и 12:30 местно време, достигайки около 2 микросиверта на час, и че към 14:00 местно време нивата са се били върнали към нормалните 0.11 микросиверта на час. Тези нива не са достатъчно високи, за да предизвикат радиационна болест. Съобщението след това е изтрито от уебсайта на града. Представител на градската администрация съобщава за RBC - руски бизнес-ежедневник - че съобщението е свалено, тъй като ситуацията е поета от Министерството на отбраната.

Губернаторът на Архангелския регион Игор Орлов съобщава за ТАСС, че районът около експлозията няма да бъде евакуиран.

В интервю с агенция Ройтерс двама експерти съобщават, че експлозия на течно ракетно гориво не може да освободи радиация, и предполагат, че инцидентът се е случил при изпитания на ракета с ядрен източник на енергия.

Новинарският сайт за Архангелски регион 29.ru съобщава, че запасите от йод в аптеките са на изчерпване заради повишеното търсене след експлозията. Твърди също, че медиците, които са евакуирали пострадалите от Ньонокса, са носели костюми за защита от радиация и химически агенти.

Източници