Направо към съдържанието

Животът на Земята се е зародил милиарди години по-рано отколкото учените предполагаха

От Уикиновини

Първите форми на живот на Земята са се появили преди около 3,5 милиарда години а не преди 600 милиона години, както се предполагаше до скоро. Революционното откритие принадлежи на френския учен Абдеразак Ел Албани от университета в Поатие и на неговия студент Франца Оса Оса от Габон.

Двамата случайно откриват находище от 250 еукарии много клетъчни организма около Франсвил в Габон през 2008 г. Фосилите са на организми видими с просто око и размер от 1 до 12 см., добре съхранени и разположени по около десетина на 1 м².

Изследването е публикувано в списание Nature и е подписано от международен екип от 21 учени в областта на палеонтологията, геохимията и минералогията от 18 лаборатории.

Геохимичните анализи доказват, че това са органични биотични форми на живот, а не минерална симулация на такъв. Освен това и типични био-маркери за еукариотни организми по-сложни от този на бактериите са дали положителни резултати.

Хипотезата, че това са колонии едноклетъчни трябва да бъде отхвърлена, тъй като никоя колония бактерии или протисти не е с такова сложно устройство като габонските фосили. Голямо централно тяло и по-фино съцветие около него са в подкрепа на тезата, че това са много-клетъчни структури. "Задълбочените и многостранни изследвания не оставят никакво съмнение, че действително се касае за многоклетъчни еукариотни оргонизми, а не за протисти" заявява Абдеразак Ел Албани в интевю пред в. Le Monde.

Изглежда ще се наложи радикално преосмисляне и пренаписване на историята на появата на живот на Земята.

Още по темата

Източници