Заснет е документален филм за Пиратския Залив

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

The Pirate Bay logo.svg

Съдбата на Средната земя виси на косъм...

В продължение на две години Саймън Клаус е събирал документален материал за епопеята и начина по който сайтът Пиратския Залив е променил коренно възгледите за авторските права. Неговият филм "The Pirate Bay - Away from keyboard" ("Пиратският залив – встрани от клавиатурата") ще бъде завършен до година и ще бъде разпространяван под лиценза за свободни права Creative Commons. Филмът разкрива истинската човешка история на тримата създатели на Пиратския залив.

За монтаж и за довършителни работи по филма на режисьора са били необходими още 25.000$. Благодарение на сайта Kickstarter за съвместно финансиране, само за 3 дена са били събрани 32.000$, а дарителите са били 1.100 интернавти. Режисьорът вярва, че торентите не са проблем на филмовата индустрия, а просто показват ниската й гъвкавост при търсенето на нови форми за финансиране.

Във видео материал Саймън Клаус обяснява защо се е наложило да отправи този призив.

Само след месец е поредната сесия от делото срещу "Пиратския залив". Ръководителите на тракера вече бяха осъдени на по една година затвор и глоба от 4 милиона долара. Сега текат обжалванията.

Из българския печат[редактиране]

Правят документален филм за Пиратския залив, Kaldata, 1.09.2010

Източници[редактиране]

Bientôt un film sur l'aventure du site The Pirate Bay, Le Nouvel Observatueur, 1.09.2010