Направо към съдържанието

Ивицата Газа - ескалация на напрежението

От Уикиновини

27 декември 2008 г.
След 6 месеца примирие конфликтът между Израел и Палестина в ивицата Газа се изостря. Вчера Израел отвори границите за да позволи преимнаването на хуманитарна помощ и снабдаването в ивицата Газа с продоволствия и продукти от първа необходимост в това число: бензин, газ, лекарства и хранителни продукти – кокто не бяха допускани месеци наред от Израел.

Правителството на Израел изпълни заплахите от преди няколко дена за масиран военно въздушен удар над ивицата Газа. Били са старателно избрани 40 цели в ивицата Газа за въздушно нападение от израелската армия и едновременно ударени 40 позиции и инсталация на палестинското движение Хамас. Над 150 са убитите жертви след военно въздушното нападение на Израел към 14 ч. българско време.

Иран с помощта на Червеия Кръст извести, че ще изпрати храна за жителите от Газа, без да изпраща оръжие за да не повишава допълнително напрежението в тази гореща точка на света.

Египет отваря граничния терминал с ивицата Газа и приема ранени след рейдовете на израелската армия. Десетки Палестинци към обед бяха преминали в Египет през тези територии и се предвижда около 200 ранени да бъдат приети в болницата на Рафах.

Египет осъди израелската военна агресия, а Хосни Мобарак заяви че: и че отговорността и вината за ранените и убитите принадлежи на Израел, като окупаторска сила.

Хавер Солана, Бен Ки Мун, Белия Дом и Вашингтон, Лондон Никола Саркози от името на Европейската Общност призовават към непосредствено умиротворяване в района.

Москва също призова да бъде преустановена мащабната операция срещу Газа и Хамас, а Хамас да спре да обстрелва израелската територия.

В неделя ще бъде свикана спешно среща на върха на Арабската Лига.

46% от Израелците се противопоставят на тези масирани военни действия в Газа а 40% са благоприятни към такава военна интервенция

Източници

  • Le Monde
  • Liberation
  • Radio Canada
  • RFI