Направо към съдържанието

Избирателите наказаха политиката на Анжела Меркел

От Уикиновини

На 9 май в Германия коалицията център-дясно CDU и FDP на канцлерката Анжела Меркел, християндемократи консерватори и либерали, изгуби изборите. Консерваторите получиха 34 % от гласовете, а либералите - 6,5 %. Зелените печелят 12,5 % от доверието на избирателите, а партията на радикалната левица Die Linke влиза в в парламента с 5 %. Така черно жълтата коалиция няма да има вече мнозинството в Бундерстрата, а Меркел ще трябва да преговаря с опозицията за да може да наложи политически решения. "А сега канцлерке?" пише Bild, най-четения вестник в Германия.

Медиите в Германия обясняват поражението на коалицията както с вътрешната, така и с външната политика на Анжела Меркел. От есента, вътрешната политика на правителството е парализирана от страх да не бъдат изгубени гласоподаватели в рейнската област и в северна Вестфалия. Не е приета нито една реформа нито за понижаване на данъците, нито за консолидиране на държавния бюджет. В областта на външната политика Анжела Меркел отлага твърде дълго спасителния план за подпомагане на Гърция, също за да не изгуби избиратели. Оказва се обаче, че тези страхове са не само безпочвени, но и че са причина за загубата на изборите. Гласоподавателите наказват дългото колебание на своя канцлер.

"Започна война на позиции за спечелване на мнозинство", писа Die Welt. Победата на опозицията не означава непременно, че министър-председателя Юрген Рютгерс. "Избирателния трилър продължава, възможни са различни сценарии за коалиции, сред които и широката коалиция между социалисти SPD или христиан-демократи CDU и Зелени" – пише в заключение Die Welt. Süddeutsche Zeitung пише също: "ще се наложи CDU да обуят зелени обувки, а не да подкрепят либералите от FDP".

Handelsblatt отбелязва: "В западна Германия левицата хвърля котва. Най-големият кошмар на социалдемократите стана истина."

Източници

Из българския печат