Избухна Вулкан в Исландия

От Уикиновини
Карта на вулканичната област на Исландия
Леднековото парче Gígujökull върху ледниковата шапка Eyjafjallajökull

21 март 2010

Рейкявик, Исландия В събота в южната част на Исландия е избухнал вулкан, близо до ледника Eyjafjallajokul на 160 км. от Рейкявик.

Рейкявик, Исландия: В събота в южната част на Исландия е избухнал вулкан, близо до ледника Eyjafjallajokul на 160 км. от Рейкявик. Първите сигнали са наблюдавани в 23 ч. Универсално време, но мястото на изригванията не е точно локализирано, но се предполага че е близо до област Fimmvörðuháls. Обявено е бедствено положение а пътищата в местността за затворени. 600 жители са евакуирани от областта.

Изтекла е лава от 15 места и се образувала цепнатина от 1 км. Най-опасен е въздухът е наситен с вулканична пепел. Хората са евакуирани, но евакуацията на добитъка е трудно, а за растителността тази пепел е унищожителна. Актрисата Christina Bengtsson разказва в ефира на местното радио, че е наблюдавала от зрелището на "почервеняло небе".

Pall Einarsson, геофизик към научния института за Науки за Земята се опасява изригването да не отключи други гео-физични процеси и да изригне също Katla – опасен вулкан, който може да причини местни и световни огромни щети. Местността около Катла е по-гъсто населена от местността около Eyjafjallajokull. За сега не е възможно да се предвиди, колко дълго може да продължи изригването.

Tumi Gudmundsson, професор по физика и съветник на Гражданска Защита каза: "извадихме късмет, че вулканът не избухна непосредствено под ледниците, но тревогата остава, тъй като двата вулкана са много близко."

Ако изригването е непосредствено под ледника, се очакват наводнения, но специалисти предполагат, че изригването е между ледник Eyjafjallajökull и ледник Mýrdalsjökull. Ако последната прогноза се окаже вярна, опасността и щетите ще са по-малки. Изригването може да бъде видяно от Vestmannaeyjar. Наблюдаваният поток лава, е гъст и лепкав.

По съображение за сигурност Авиокомпания Icelandair е отклонила всички вътрешните и външните полети в небето на Исландия NOTAM (Notice To Airmen информация за пилоти) забранява полетите на 120 морски мили в близост до вулкана. Затворени са три летища в страната, включително и летището в Рейкявик за излитащи и кацащи самолети.

Вулканът не е активен от 1821. За последен път на острова е изригвал вулкан през 2004 г.

Източници

• ((fr)) – Omar Valdimarsson, traduit par Clément Dossin (Reuters), « Un volcan entre en éruption en Islande, 500 personnes évacuées ». L'Express,

• ((fr)) – AP, « Eruption d'un volcan en Islande: 450 personnes évacuées ». Le Nouvel Observateur, 21 mars 2010.

• ((fr)) – AFP, « Un volcan entre en éruption en Islande ». Le Figaro, 21 mars 2010.

• ((fr)) – AFP, « Eruption volcanique en Islande: des centaines de personnes évacuées ». La Libre Belgique, 21 mars 2010.

• ((fr)) – leparisien.fr avec AFP, « Eruption d'un volcan en Islande : des centaines de personnes évacuées ». Le Parisien, 21 mars 2010.

• ((fr)) – « Du feu sous la glace islandaise ». Euronews, 21 mars 2010.

• ((fr)) – SWISS TXT, « Un volcan est entré en éruption en Islande, entraînant l'évacuation de plus de 600 personnes ». Télévision suisse romande,