Направо към съдържанието

Изгубена е връзката със спускаемия апарат на индийската лунна мисия Чандраяан-2

От Уикиновини

7 септември 2019 г.

Изстрелване на мисията Чандраяан-2
Траекторията на Чандраяан-2 около Луната
Схема на интегрираните орбитер и ландер Чандраяан-2
Лунният ровър Прагиян

Секунди преди кацането на Луната на индийския спускаем апарат Чандраяан-2 връзката с него беше изгубена.

Официални лица от ръководството на мисията съобщават, че във връзката е възникнала грешка, когато спускаемият апарат е бил на около 2100 м. от повърхността на Луната. По думите на ръководителя на Индийската космическа и научна агенция (ISRO) Каиласавадиво Сиван, началният етап на спускането е протекъл нормално.

Мисията Чандраяан-2 е най-сложната, изпълнявана от ISRO. Бюджетът ѝ е около 160 милиона долара - много по-нисък от бюджетите на аналогични мисии, изпълнявани от други държави. За пръв път в историята на ISRO мисията се ръководи от две жени - директорът на проекта Мутая Ванита и директорът на мисията Риту Каридал.

Мисията е изстреляна на 22 юли от космодрума „Сатиш Дхаван“ край Шрихарикота, в щата Анхра Прадеш. Тежи 3.8 тона, и се състои от три елемента:

  • основният модул, който ще остане на орбита около Луната. Той разполага с осем научни инструмента,
  • модул за кацане на Луната, наречен Викрам (на името на основателя на ISRO), разполагащ с инструменти за измерване на лунотресенията.
  • миниатюрен (27 кг.) ровър, наречен Прагиян („мъдрост“ на санскрит), снабден с инструменти за анализ на лунната почва, който трябваше да излезе от модула за кацане. В течение на 14 дни той трябваше да пропътува около 500 метра, и да изпраща данни и снимки към Земята.

Говорителят на ISRO Вивек Сингх твърди, че камерите на орбиталния апарат са заснели термален образ на спускаемия апарат, и се правят опити за възстановяване на връзката. Не се съобщава какви други повреди са установени по спускаемия апарат.

Ако спускането се окаже успешно, ще направи Индия едва четвъртата държава, постигнала меко прилуняване на космически апарат.

ISRO твърди, че дори ако не бъде установена връзка със спускаемия апарат и ровъра, орбитерът ще продължи мисията си по картирането на лунната повърхност и изследването на външната атмосфера на Луната.

Източници