Изложба с табла от родолюбив колекционер се показа на тържествата в Плачковци

От Уикиновини

29 юли 2019 г.

Поредицата от тържествата на град Плачковци, посветени на 50-годишнината от обявяването му за град[1] включваше изложбата „Български знаци, ордени и медали“. Част от личната колекция на полковника от запаса Неделчо Неделчев, наредена в Ритуалната зала на кметството, е представена с 30 табла. Те са тематично подредени символи на държавни институции, ордени и медали от началото на Третото българско царство до днешните отличия; значки на спортни, културни, образователни и други представителства, значки на градовете, някогашни и сегашни предприятия, професионални съюзи и други организации. Всички експонати са с пояснителни надписи, ръчно поставени от притежателя си. С увлекателно слово за колекцията си Неделчо Неделчев изброява периодите на събирателската си дейност, дава информация за експонатите и разказва за своя дългогодишен труд по разширяването на сбирката. Някои от таблата са в процес на допълване. Изложбата е посветена на 141 години от Освобождението на България от османско робство и в памет на загиналите от региона. Миналата година е показвана в Горна Оряховица[2] през септември.[3]

Съпътстващата музикално-сценична програма преди откриването на изложбата продължи с разговори между колекционера и посетителите.

Транспарант „50 години Плачковци – град 1969-2019“

За всекиго от присъстващите безплатно беше предвиден подарък – новоиздадена от кметство Плачковци книга за историята на града. Автор на изследването е историкът Димо М. Тодоров (12.02.1930 – 05.08.2018), като в написването на историята на Плачковци е участвала и съпругата му Калина Косева, историк и дългогодишен работник в Държавен архив - Габрово.

Източници

  1. Програма за честванията
  2. От кореспондент на „Труд“
  3. Изложба “Български знаци, ордени и медали” откриват в Горна Оряховица