Направо към съдържанието

Изпълнение е смъртта присъда над жена в щата Вирджиния

От Уикиновини

За първи път от 50 години в щата Вирджиния е била изпълнена смъртна присъда над жена. 41-годишната Тереза Левис е била осъдена за подбуда към убийството на нейния съпруг и сина му през 2002 г., с цел присвояване на тяхната застраховка живот. Единият неин съучастник, 22-годишен, е бил неин любовник. Тя е поощрявала 16-годишната си дъщеря да стане любовник на втория – 19 годишен.

За аболиционистите засегнатата от умствена недостатъчност Тереза Левис беше символ на борбата срещу смъртната присъда. Според нейния адвокат Джеймс Ропс, "смъртното наказание не води до никакви положителни резултати". Тереза Левис е споделила с него, че е в "мир със себе си, че иска да остане жива, но че и в двата случая е печеливша."

Според Ричард Дийтър, директор на Информационния център за смъртната присъда, "е изключително несправедливо най-безопасната за обществото, която не е по-виновна от другите двама участници в убийството и има умствена недостатъчност, да заплати със смърт за престъплението."

Върховният съд забранява изпълнението на смъртната присъда над лица с интелектуален коефициент под 70. Интелектуалният коефициент на Тереза Левис е 72.

Смъртната присъда е била възстановна в САЩ през 1976. Оттогава смъртната присъда е била изпълнена над 1215 мъже и 12 жени. Последната жена със смъртна присъда в щата Вирджиния е била екзекутирана през 1912 на електрически стол.

Източници