Направо към съдържанието

Израел нападна кораби с хуманитарна помощ за Газа

От Уикиновини

8 кораба от Турция, Гърция, Ирландия, Швеция и Алжир които пренасят 5000 тона стоки сред които цимент, лекарства и учебни материали ще направят опит да акостират на брега на ивицата Газа. В хуманитарната мисия наречена Флотилия на мира участват 500, сред които и дипломатически лица. Израелските власти са заявили, че няма да позволи на корабите да достигнат брега на ивицата Газа под предлог, че това е политическа пропаганда, а не помощ за Палестинците, които не се нуждаели от тази помощ.

Израелски командоси малко преди изгрев слънце нападат по въздух Кораби от флотилията, при което са загинали между 10 и около 20 души, има и ранени. Трудно е да се каже все още колко са жертвите.

Международната общност осъжда решението на правителството на Израел и военните действия срещу флотилията на мира.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е шокиран от нападението на хуманитарна помощ.

Посланиците на 27-те страни от Европейската Общност осъдиха нападението на израелските военно въздушни сили над Флотилията на Мира. Франция, Египет, Йордания, Австрия, Гърция, Ирландия, Швеция, Норвегия, Дания, Белгия, Австрия и Испания и други страни привикват за обяснения посланиците на Израел за изясняване на причините за нападението на израелските военни сили над Флотилията на Мира.

Арабската лига и арабски страни изразиха възмущението си към действията на Израел, които бяха окачествени като военно престъпление. Махмуд Абас обяви три дневен траур.

Френският политически аналитик и основател на информационната мрежа Волтер Тиери Менсон пише в статията си "Защо Израел напада цивилни в средиземноморски води": Решението да нападнат граждански кораби в международни води, е според международното право военно действие, което може да бъде охарактеризирано като война, както и отвличането на кораби и техния товар, и убиването на про-палестински активисти. Според турската телевизия, военните сили на Израел са имали за цел да убият определени личности, които са били на корабите. Менсон обяснява престъпните действия на Израел

Подобно на шест дневната война от 8 юни 1967г. Израел санкционира критиките на САЩ, след което ще се извини за военната грешка. В случая санкциите са против гласуването във Вашингтон на Договорът за неразпространение на ядреното оръжие според което Израел трябва да обяви с какво ядрено оръжие разполага и да приеме контролирането му от Агенцията за атомна енергия.

Израел иска да обяви Турция, най-добрия съюзник на Израел за от половин век в района за неблагонадеждна, тъй като в последно време Турция се сближава политически с Иран и Сирия и има амбициите да играе ролята на авторитет в региона с новите си съюзници.

Не на последно място, Израел цели да продължи блокадата над Газа и да анексира краткосрочното или дългосрочно международни води, което е също в нарушение на международното право, за да продължи блокадата над Газа.

ООН настоява за бързо, безпристрастно, достоверно и прозрачно Разследване. Декларацията обаче е така заплетена, че всички страни биха могли да останат са удовлетворени. Освен това САЩ дават любопитна нейна интерпретация, според която Израел биха могли "сами да проведат достоверно" и не взимат под внимание желаието на Турция и арабските страни да осъдят ясно и категорично действията на Израел.

Робер Фиск в статия във в. The Independent изразява своето възмущение от вялата и подла реакция на политиците във Великобритания и Белия Дом, а министър председател н британските консерватори Камерън, и вице премиер на либералната британска партия не изразяват никаква позиция. Как се стигна до тук? Вероятно сме претръпнали и сме свикнали да гледаме как евреи убиват араби, а евреите са свикнали да убиват араби. А днес турци, европейци и американци. На света му дотегна от тази скандална политика. Само англосаксонските политици мълчат.

Мишел Колон, белгийски журналист, пише в статията си обръщение озаглавено "Израел е станала фашистка държава, трябва да действаме незабавно", препечатано в няколко вестника и многобройни интернет сайтове, че Европа носи също пряка вина за политиката в ивицата Газа, както и за бомбардирането над болници, училища, убитите деца, жени и невинни през 2008 – 2009. Според Колон Европа носи също вина за бомбардирането блокадата на ивицата Газа от Израел, като не желае да признае законно избраното правителство на Палестина от партията Хамас и като Меркел, Саркози и други европейски кръгове въоръжават Израел.

Еврейският вестник Ха’Арец пише, че Газа може да се окаже израелският Виетнам, по-скъпо струваща и по-болезнена война от нападението на Израел над Газа в края на 2008 г. и началото на 2009 г. и добавя Хамас, Иран и Хезболах разбраха отдавна, че блокадата и ембаргото над ивицана Газа е против интересите на Израил.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун настаява за над Газа и Барак Обама – президентът на САЩ настояват за незабавно сваляне на блокадата наложена през на Газа наложен от юни 2007. На май 2010 Международната Здравна Организация настоява за сваляне на блокадата на Газа. През април Бан ки Мун посещава палестинския анклав и заявява, че положението там е непоносимо. На 20 януари 2009 г. Репортери без Граница и 160 медии публикуват интернет петиция срещу блокадата над ивицата Газа. Арабската лига, както и много християнски държави също настояват за премахване на блокадата над Газа. Египет отвори граничната точка Рафа за да може да преминава хуманитарната помощ.

Според последния доклад на европейската комисия публикуван от 2009 г. загубите от блокадата са 514,3 милиона долара. БВП на палестинската държава през 2006 е 5% за 2006, 3% за 2007, и 2,7% за 2008 г. Безработицата през 2009 е достигнала до 38,6%. 70% живеят под прага на бедността – несиурнастта на хранителните продоволствия засяга 60 % от населението. 95 % от фабриките са затворили врати, а все още работещите 5% работят с 20 et 50% от капацитета си. 46% от обработваемите площи са недостъпни или вече не се обработват. Земедеските производители са 7,4% от активното население, докато през 2009 са били 12,7%. През януяри 2009 достъпните за рибарите зони са намалети с 3 морски мили в следствие на което рибния улов между 2008 et 2009 е спаднал с 47%, според палестинското министерство. При военните операциите през 2009 г. е разрушена три четвърти от инфраструктурата все още не е възстановена . Загубите от разрушените мостове и шосета възиза на 18,6 милиона евро. 82,5% от училищата са развалини. Според доклад на търговската организация Palestine Trade Center (Paltrade) 2.300 тона ягоди, 55 милиона свежи цветя, 714 тона домати и череши.

Ирландският кораб Рейчъл Кори, е тръгнал в понеделник от Малта към ивицата Газа с 15 активиста на борда пренася 1200 тона медицински материал, цимент и учебни пособия сред които тетрадки, химикалки и моливчета истинска рядкост от повече от година в страната. Корабът се движи с бавна скорост и следи последните новини от световната политическата криза с Израел.

Корабът носи името на Рейчъл Кори американска активиста и пацифистка от движението загинала премазана от булдозер на израелските военни по време на интифадата Ал-Акса на 16 март 2003, докато се опитва с мирни средства да спре разрушаването на къща на палестински лекар.

Сред пътуващите на борда са Марийд Кориган - получила Нобелова Награда за Мир за 1976.г. и Ноам Чомски, които преди месец и половина не проведе запланувана конференция в района поради забрана на правителството на Израел.

Министър председателят на Ирландия Бриан Коун е на мнение, че корабът трябва да стигне безпрепятствено до Газа и да му бъде позволено да достави пренасяната стока, тъй като е поискал специално разрешение от правителството на Израел.

Грета Берлин заяви, че "инициативата има за цел да премахне блокадата над Газа, наложени над 1,5 милионното население. Не сме променили нашата мисия и това няма да е последната флотилия с курс към Газа."

През цялата седмица симпатизанти на Палестина протестираха по цял свят срещу нападението на армията на Израел Цахал над Флотилията на Мира на 31 юни. Протести се състояха в много европейски страни и в Швейцария, Канада, Ливан, Турция, страните от Магреба и Южна Африка. Протестите продължиха в събота и неделя.

Във Франция в Париж, Бордо, Еври, Лил, Лион, Марсилия, Реймс, Страсбург, Тулуза, и други градове по призива на дузина политически, хуманитарни, синдикални, мюсюлмански, еврейски и религиозни организации обединени около Национална координация за справедлив и траен мир между Палестинци и Евреи се събраха от 20 000 до 70 000 протестираши. Някои от лозунгите бяха: "Израел, убиец", "Да настояваме за международни санкции", "край на блокадата, край на колонизирането", "Съд за Израел", "Против колонизацията и апартейда в Палестина", "Ционисти, фашисти, вие сте терористи", "Израел чупката, Палестина не е твоя", "Палестина ще оцелее, Бойкот за Израел" и призиви да се бойкотира стоки от Израел.

В Канада про-палестинци протестираха в Монреал, Отава и Торонто и настояха за бойкот срещу еврейската държава. В Монреал стотици участваха в поход организиран от широка Коалиция за мир и справедливост в Палестина, въпреки проливния дъжд .

В Единбург развяха знамена и скандираха "освободете Палестина".

В Лондон призовани от организацията Коалиция за Спиране на Войната няколко хиляди се събраха за за протестират пред дома на премиера Дейвид Камерън и се отправиха към посолството на Израел.

В събота 5 юни по улиците на Истанбул 10 000 - 50 000 изразиха възмущението си срещу блокадата над ивицата Газа. Появи се и прекалено крайна форма на лозунга: "Зъб за зъб, око за око, отмъщение"

В Израел координационен комитет на движения срещу окупацията и организацията Мир Сега събраха в Тел Авив 5.000 протестиращи под общото мото "Правителството потапя Израел, вместо да плува към Мир, обичаме страната си, но се срамуваме от правителството си"и "Два народа – две държави"

Из българския печат

Източници