Изучаване на живота 15 години след като си отиде Радой Ралин

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

21 юли 2019 г.

Забравен ли е авторът на епиграмите, които бяха забранявани трийсет години преди 1989-та?

Трийсет години по-късно неговото „Изучаване на живота“ действа, без да е забранено:

Когото са бѝли,
знае си боли ли.

Оскъдни бележки с напомняне за датата на смъртта на Радой Ралин се срещат в някои медии.[1][2]

Предложение[3] на Гроздан Караджов в сайта OffNews от началото на юли свързва творчеството на безстрашния автор на критика и самокритика в годините на близкото минало с идея да се преосмислят споровете за отразяването[4] на тези десетилетия в учебниците по история за средното училище. Периодът 1944-1989 г. все по-пълно ще е непознат за поколението и на родителите, и на децата им на училищна възраст.

За разумните хора, пише депутатът от 43-то Народно събрание, „няма как той да бъде разглеждан през призмата на позитивизма, още по-малко на романтиката“.

Разбиването на стереотипите, според него, може да се осъществи посредством творчеството на Радой Ралин и кратките му произведения. Връщането към болезнено актуални и днес твърдения илюстрира ярко различията и сходствата на живота в двете общества, тогава и сега:

Кой ще ни пази здравето

– Де насилие вилней,
там закона линей.

На практика, само в „Блиц“ са се подготвили с отбелязване на годишнината от смъртта на Радой Ралин, като са публикували интервю със сина му, Кин Стоянов. Годишнината е отразена с цитирано стихотворение и на сайта ArtDayBG Безглаголно за живота – 15 години без Радой Ралин.

Източници

  1. В датника на БТА
  2. Сливен, кратки вечерни новини, 22.07.2019 г., понеделник
  3. Възродете епиграмите на Радой Ралин, ако искате да оцените обективно комунизма; Последна промяна на 03 юли 2019 в 08:37
  4. МИНИСТЪР КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ЕДНА ОТ ЗАДАЧИТЕ НА ИСТОРИЯТА Е ДА ФОРМИРА ОТНОШЕНИЕ НА ДЕЦАТА КЪМ СВЕТА, В КОЙТО ЖИВЕЕМ