Направо към съдържанието

Интервю с Бритни Филпс администратор на Пиратската Партия в САЩ

От Уикиновини

Интервюто води Питър Коти, 3 май 2010 1 Кой сте и каква е вашата дейност?

През последните три месеца съм администратор на Пиратската партия на САЩ. С няколко думи ръководя и контролирам дейността на USPP. В последно време най-важната ми и предизвикателна задача е да подпомагам партиите в останалите щати. Без тях националната партия не може да съществува и да упражнява дейността си.

2) Какво представлява Пиратската партия?

В САЩ Пиратската партия е сравнително нова партия. Основана преди няколко години тя е в процес на изграждане. Нашите основни характеристики съвпадат с тези на другите международни пиратските партии, но все пак съществуват и някои разлики в програмата и основаните на местно равнище отделни партии.

3) Какви са целите на Пиратската партия?

Посветели сме нашите усилия на правата неприкосновеността на личния живот в САЩ, свободния обмен на информация, промяната на лиценза за авторските права, осигуряване на прозрачност правителството.

4) Кои са някои от нещата, които ви се иска лично на вас, да промените в работата на правителството?

Има изключително много неща, които бих могъл да направя що се отнася до промени в работата на правителството, но главните насоки, в които ще насоча дейността си, са три: прозрачност на правителството, неприкосновеност на личния живот и реформи в избирателния закон. Поне в началото изглеждаше, че президентът Обама ще осъществи тези надежди, но откакто изпълнява функциите си, той неведнъж излъга тези надежди и показа, че тези надежди са неоснователни. ACTA (търговски споразумения за борбата с фалшификацията) не са достъпни по закона за FOIA (закон за достъп на информация в САЩ): липсват данни за приложените мъчения, за многобройни банкови сметки, за промяната в закона за здравеопазването и точния брой дни на обещаната отпуска по болест. Къде е прозрачността? Второто ми опасение за неприкосновеността на личния живот, се изпарява на бърза ръка: технологиите се развиват, така че се създава възможност за намеса в личния живот на гражданите в името мнима сигурност и защита. Има още дълъг път до реалното осъществяване на желаните цели. Необходимо ни е време за намерим по-ефективни начини за намаляване на престъпността, без да се нахлува неправомерно в личния живот на граждани, които спазват закона. А не да се действа така, сякаш всеки един американец е престъпник, без доказателства и без съдебен процес.

И, трето, достъп на нашата партия до правителствените избори. Въпреки че не е съществена част от нашата програма, това е предизвикателство пред което USPP ще се изправи не след дълго. Отдавна съществува мнението, че в САЩ има само две политически партии и така ще бъде винаги. Не мога да убедя тези хора, но бих искала да им помогна и бих ги попитал: мислите ли, че само тези две партии са създали нашата страна? Ние сме многонационална държава, с плурализъм на убежденията, на мненията и на възгледите. Да използваме опростената чернобялата дихотомия е във вреда на нацията и народа ни. Съществуват и нюанси на сивия цвят.

5) Как решихте да станете член на партията?

Окончателно реших да участвам в партията, когато научих за изборните успехи на нашите европейски съмишленици. Бях уверен, че е учредена пиратска партия в САЩ и бях учуден, че не съм чувал нищо за нея и потърсих информация за нея. И днес членувам в нея.

6) Смятате ли, че ще ви провърви срещу другите партии?

Не се и съмнявам, че ще бъде трудно., но съм уверен, че ще съумеем да сме една от тези партии. Освен това се радвам на предизвикателството.

7) Какво бихте променили в работата на нещо правителството, ако можехте да го промените в същата секунда?

Мисля, че ако имах възможност да променя нещо, би било една от точките съм четвърти въпрос. Изкушавам се да кажа достъп до изборите за правителство, като си представя непосредственото влияние, което ще имат USPP и другите малки партии, но непосредствените цели ще бъдат прозрачността и достъпа до правителствената информация и неприкосновеността на личния живо.

8) Бихте ли попълнили теста http://www.theadvocates.org/quizp/index.html и бихте ли сподели кое място заемате в политическия спектър? http://www.theadvocates.org/quizp/index.html

Според резултати от теста с 60% до 40% съм Центрист. Изглежда съвсем вярно.

9) Искате ли да добавите още нещо ?

Точно днес направихме нов сайт и това е едно от нашите усилия да продължим нашата дейност в САЩ. Така че каня всички, които четат интервюто, на танц с пират-party.us и да погледнат нашия сайт. Благодаря, че ни четете. .

Просто днес стартира нов сайт, като част от усилията ни да рестартирате движение в Съединените щати, така че аз каня всички, които четат това да валс на над Благодаря за четене!

Благодаря за отделеното време.

Виж още