Направо към съдържанието

Йоханесбург - започна световното първенство по футбол 2010г

От Уикиновини
Файл:FIFA World Cup Trophy 2002 0103 - CROPPED-.jpg
Световният трофей -Ззлатна Топка, коята мнозина мечтаят да спечелят.

За първи път турнира се провежда в Африка и има важен символичен характер както за целия континент, така и за Република Южна Африка след епохата на апартейда. "Световната футболна купа за 2010 г. е повече от спортно състезание. То е символ на значението на футбола за обединяване на хората, независимо от езика, цвето и политическите или религиозни убеждения" заяви Нелсън Мандела пред ФИФА.

Събитието на откриването в ще помрачено от отсъствието на Нелсън Мандела, един от героите в борбата срещу апартейда и бивш президент на Южна Африка. Нелсън Мандела, е в траур, неговата пра-внучката Зенани, която в сряда чества 13-ия си рожден ден, загина при пътна катастрофа.

В турнира ще участват отборите на държави 32. За събитието се очакват 300 000 туристи в Йоханесбург и милиони запалянковци, които ще следят оспорването на Златната Топка по телевизията. .

Наред със спортните страсти съществуват и редица критични погледи върху явлението. Според Фабиен Оливие, главен редактор на френското списание "Quel sport ?" (Какъв спорт?), автор на много книги – радикална критика на днешните спортните мероприятия, световната купа е планетарно отчуждение, а спортът изобщо и футболът в частност са отражение на обществото и насилието, което му е присъщо. Освен това те генерират нови прояви на насилие и налага модел на социален дарвинизъм. Такава е същността на футбола – съревнование и противопоставяне. Фактът, че свръх платени спортисти печелят луди пари в спектакъл който се разиграва пред очите на безработни и живеещи от социални помощи е също форма на насилие.

Феновете съзнават, че се хвърлят маса пари без да се създаде нещо, но имат желание за друго, различно от нищета и бедността отъждествяване. Невъзможно е да не се "мечтае" спрямо тази жива стока, която доказва, че изкачването по социална стълбица е възможно.

Различни мултинационални партньори на ФИФА и различни мафиотски организации използват силата и логиката на финансовия капитал за да извлекат огромни печалби – това отдавна не е тайна за никого. Има и цинизъм в опита да се наложи вярването, че от финансова манна ще се възползва населението.

За известно време вниманието на много хора ще бъде отклонено от болезнените политически теми на деня.

Видео материал

Най-красивите 50 гола от Световната купа по футбол, Les 50 plus beaux buts de la Coupe du monde


Източници