Коментар на Георги Лозанов за мисията на БНТ

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

13 юли 2019 г.

В коментарна статия[1] за сайта на Дойче Веле на български език, Георги Лозанов разсъждава за наскоро приключилия конкурс за генерален директор на БНТ.

Някои негови бележки:

  • Общо разочарование и усещане за безсмисленост на конкурса;
  • Удивление, че спечелилият кандидат дори е призовал за повече контрол над БНТ, факт, който не е регистриран досега. Някак, поне от „кумова срама“, останалите кандидати са се опитвали да включват към намеренията си повишаване независимостта на обществената медия;
  • Необходимост от широк дебат за мисията на обществената телевизия, нейните задължения по изработване на съдържание, за което да има основание да се издържа от държавния бюджет и безкомпромисно определяне на останалата част от съдъжанието, която да се конкурира наравно с частните медии;
  • Определяне на мисията, а чрез нея и размера на държавната субсидия и приоритети;
  • Примери за задължителни и подходящи предавания, допълнителни услуги, които трябва да ввлизат в обществената мисия.

Заключението на коментатора за диалога в обществото и изчистването на правилата, по които би трябвало да работи обществената телевизия:

Но все не може да се случи, заради един неписан договор между ръководствата на БНТ и политиците. Първите предпочитат сами да решават как и за какво да харчат държавната субсидия, а за вторите непрозрачността на изразходването й е добър инструмент за влияние върху първите.

Източници

  1. Кой трябва да каже какво да гледаш по БНТ?