Конференция за сигурността и развитието на Афганистан

От Уикиновини

Ръководители на афганистанското правителство представиха предложения за подобряване на управлението, икономическото и социалното развитие, справедливостта, Човешките права и използването на международното помощ.

Хамит Карзай, президентът на Афганистан, смята, че страната ще може да осигури сигурността в страна без помощта на съюзническите международни сили през 2014 г. Той иска също така правителството на Афганистан да контролира напълно без чуждо вмешателство 50% от финансовите помощи в страната, а не само 20%, както до сега. Според него, ако правителството провежда самостоятелно програмите за развитие в страната, шансовете ще са по-големи да бъдат приложени поддържани от населението.

САШ предложиха нова стратегия спрямо талибаните. Според служител на Белия Дом " Военно решение е вече неприложимо, което означава, че трябва да се търси друг подход" Преговорите с талибаните могат да бъдат провеждани със съдействието на трети страни, като Пакистан и Саудитска Арабия. Обаче за да се положи началото на такива споразумения, САЩ поставя три предварителни условия: талибаните, които желаят такова сътрудничество да преустановят всякакви връзки с Ал-Каида, да се откажат от всяка форма на насилие и да признаят афганската конституция.

Андърс Фог Расмусен заяви, че международните сили ще останат в Афганистан през преходния период, който има за цел да предаде на афганските войска и армия контрола за сигурността в страната и че преходът ще бъде извършен постепенно и етапно, при строго съобразяване с политическите условия и сигурността, така че постиженията да бъдат необратими.

Британският премиер Дейвид Камерън, чиято страна е с най-големя контингент военни в Афганистан след САЩ изрази желанието британските военни да се завърнат в страната преди изборите през 2015.

Хилари Клинтън настоя за равенство между дната пола, за защита на правата на жените, като ще търси и съдействието на местни религиозни дейци. Тя изложи нколко нови програми за подобряване на здравеопазването на бременните, майките и децата.

Бернар Кушнер, министър на външните работи на Франция призова афганистанците да проявят смелост, за да е възможно да настъпи примирие с враговете в миналото. "Трябва да се каже истината за един път, който може би ще е дълъг, смелост и въображение", заяви Бернар Кушнер.

Сергей Лавров, министърът на външните работи на Руския, съобщи че страната е взела решение да опрости дълга на Афганистан в размер на 12 милиарда долара: "Русия внася своя принос за възстановяването на икономиката на страната. През тази година Русия опрости още 891 милиона долара от дълга на Афганистан, или общо 12 милиарда долара". Министърът посочи, че страната му ще продължи да помага за стабилизирането на Афганистан като предоставя своята територия за транзитни доставки.

Афганистан все още не може да реши проблема със сигурността, затова България запазва ангажимента си и е увеличила участието си в обучението на афганистанската армия. Младенов се спря на необходимостта от помощ за Афганистан при изграждането на институции. "Вярвам, че ние сме тук не за да налагаме решения, а за да помагаме", каза Младенов. Българският контингент от 400 души участва в охраната на летищата в Кабул и Кандахар.

Още за Афганистан

Източници