Кратки Новини 14 ноември

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

На луната е открит лед

NASA съобщи, че е открила значително количество заледена вода на дъното на кратера Кабеус, на южния полюс на луната.
Американската спътна агенция избра региона, след като сонда преди бе следи от водород, знак за наличието на лед. Според NASA това е откритие от изключително значение. За в бъдеще това ще направи възможно произвеждането на горива за ракетите на лунна почва. Така производството им значително ще поевтинее и ще даде по-големи възможности за космическите изследвания.
На луната има и залежи от хелии 3, един от редките на земята изотопи на хелия, който се използва при термоядреният синтез.

Барак Обама е на посещение в Япония

В реч произнесена в Токио пред 1500 души, Барак Обама заяви, че САЩ желае да задълбочи партньорство, както и политическите, културни и търговски отношения с азиатските страни. Той подчерта че Китай и САЩ не са съперници а съюзници, въпреки различните позиции спрямо човешките права. Китай, една от водещите страни нейните просперитет и бъдещи успехи във всички области, ще бъде сила за цял свят.
Барак Обама протегна ръка също на Северна Корея и Бирма, като им предложи едно различно бъдеще и достойно място на бъдещата световна гео-политическа карта.
Обама започна в петък своето посещение в азиатските страни от Япония. В събота той ще бъде в Сингапур.