Направо към съдържанието

Лисабонският договор влезе в сила (1 декември 2009 г.)

От Уикиновини

След като Ирландия и Чехия, двете европейски страни които последни ратифицираха договора през 2009 [1], Лисабонският договор стана факт, а залегналите в него принципи ще са реално действащ политически и икономически фактори във всички страни членки на Европейската общност.

Лисабонският договор е всъщност измененен и актуализиран вариант на съществуващите в миналото регулиращи политически и икономически принципи прилагани в рамките на Европейската общност. За негова основа са послужили Договорът от Маанстрихт подписан на февруари 1992, Договорът от Амстердам подписан на 2 октомври 1997 и Договорът от Ница подписан през 2001.

Една от важните цели включени в договора е борбата срещу глобалното затопляне и климатични промени, като един от лостовете в тази борба е въвеждането на обща енергийна политика на страните от европейската общност [2].

С помощта Лисабонският договор влязъл в сила на 1 декември 2009 Обединена Европа разполага с необходимата юридическа рамка и необходимите юридически механизми за да посрещне предизвикателствата на бъдещето.

Договорът е и своебразна форма за ратифициране на Европейската Конституция и за промяна на Европа по пътя към:

Лисабонският договор гласуван и приет на 13 декември 2007 има освен многобройни привърженици и не малко остри критици. Според някои леви движения този договор има федеративен характер и е прекалено либерален. Съществуват мнения, че той е антидемократичен, ултралиберален, и дори милитаристичен. Този договор, казват негови критици дава възможност на властта и капитала за:

  • по-голяма либерализация на капиталите,
  • подчиняване на всички обществени услуги и обществени учреждения на принципите на конкурентността,
  • конвергенция, която има за цел намаляване на разходите в социалните и обществени сфери на обществото.

Критикувани са много от принципите застъпени в Лисабонския договора, поради влизане в противоречие с принципите за функциониране на едни социални общества на равнопоставеност и справедливост, както и със социалналната политика, която защитава интересите на трудещите се.

Още по темата: