Направо към съдържанието

Марсианската мисия InSight на НАСА завърши инсталирането на сеизмометричния сензор

От Уикиновини

5 февруари 2019 г.
От кацането си на Марс през ноември 2018 г. тази мисия работи основно по позиционирането на повърхността на планетата на един от основните ѝ инструменти - сеизмометричен сензор. Основно френски проект, той включва и произведени във Великобритания датчици на високочестотни трептения. Целта му е засичането на трептения на почвата, предизвикани от „марсотресения“ и от падания на метеорити. Получените данни се очаква да дадат информация за устройството на планетата и нейните слоеве.

Днес беше завършен последният етап от инсталирането на сеизмометъра - поставянето над него чрез роботизираната ръка на спускаемия апарат на специален защитен купол. Той ще го предпазва от влиянието на атмосферата и на температурните промени, които биха могли да внесат смущения в събираните данни.

Следващият експеримент, който пробата ще постави на повърхността на Марс, е т.нар. Heat Flow and Physical Properties Package (HP3). Неговата цел е да изследва преноса на топлина през марсианската почва, включително в дълбочина. Данните му ще допълват тези на сеизмометъра. За по-прецизно измерване, той включва т.нар. „къртица“ - апарат, който ще се опита да пробие сонда до дълбочина 5 м. Очаква се да бъде поставен на повърхността на Марс през следващата седмица.

Мисията разполага и с трети експеримент, който ще използва радиопредаванията от InSight, за да определи с голяма точност поклащанията на оста на планетата.

Източници