Направо към съдържанието

Международна мобилизация за спасяване на живота на Сакинах

От Уикиновини

Стотици се събраха в събота в Лион, Тулуза, Париж и други градове във Франция във защита на Сакинах Мохамади-Аштиани. Тя е осъдена за изневяра на лапидация (убиване с камъни) от ирански религиозен съд.

Адвокатът на Сакинах, Мохамед Мостафеи, заявяви в интервю с Бернар-Анри Леви, че за него Сакинах е символ на всички ирански жени, жертви на семейството, обществото и закона за дискриминация. За нея, очакването на изпълненото на смъртната присъда е също вид мъчение. Според адвоката, нарушаването на човешките права в Иран заслужава поне толкова внимание, колкото и полемиката за развитието на ядрената енергия.

Жискар д’Естен писа в нейна защита, че "цивилизацията, човечеството и всички култури се стремят да отхвърли покушенията срещу човешкото достойнство. Лапидацията е едно от тези покушения и завръщане към мрачните времена на човечеството. Дано властите в Иран осъзнаят, че това деяние противоречи на постиженията на персийската култура, допринесла за развитието на човечеството."

Мишел Обри заяви в защита на Сакинах: "Всичко трябва да бъде направено, изпробвано, казано, за да бъде спасена Сакитех Мохамеди Аштиани от съдбата, определена й от иранските власти. Нека се мобилизираме, за да я спасим и така да спасим и други ирански жени, жертва на режима. Всеки от нас има за дълг да изрази своя протест и да настоява за да възтържествува справедливостта и човещината".

Петиция в Интернет в защита на Секинех е събрала 38.531 подписa за отхвърляне на смъртната присъда в каквато и да е форма, за незабавно освобождаване на Сакинах и за признаването й за невинна.

След като Лула де Силва пожела да приеме в Бразилия, осъдената на смърт, Никола Саркози обяви, че спасяването на нейния живот е кауза на Франция, а Катрин Аштън обеща, че Европейската общност общност ще изрази своето отхвърляне на наказание, което принадлежи на минали времена.

Иран потвърди отлагането на смъртната присъда чрез лапидация над Сакинах Мохамади-Аштиани.

Още по темата

Лула да Силва желае да приеме иранка, осъдена на смърт

Източници