Мобилните оператори ще ни уведомяват месец преди изтичането на договора

От Уикиновини
Направо към: навигация, търсене

Мобилните оператори да уведомяват абонатите месец преди изтичането на индивидуалните им договори, такова задължение им вмени парламентът, като прие окончателно текстове от промените в Закона за електронните съобщения. Така на практика договорите вече няма да се подновяват автоматично.

Повиквания, SMS-и и електронна поща с цел маркетинг и реклама да се позволяват само след предварително съгласие на потребителя, това решиха още избраниците.

Сините депутати Михаил Михайлов и Иван Иванов предлагаха операторите да осигуряват възможност на крайните потребители за автоматично отстраняване на нежеланите търговски съобщения, но текст в такъв вид не беше приет, а записаният има по-скоро пожелателен характер.

„Само преди една седмица бяхме свидетели единият от мобилните оператори получи наказание за това, че изпраща непоискани SMS-и в късни часове, десетки случаи, в които нощни непоискани SMS-и, платени и така нататък, отчетени. Затова ние с колегата Иван Иванов поискахме да има възможност за автоматично отстраняване на тези нежелани SMS-и и смятам, че е съвсем резонно", коментира Михаил Михайлов.

Иван Иванов се обърна към колегите си с думите, че убеден, че голяма част от тях, както и той самият получават съобщения, които са директен маркетинг без тяхното предварително съгласие. „Изрично обръщам внимание, че в последно време много деца на възраст от 10 до 18 години, а някои и под 10 години имат вече мобифони, където има подвеждащ маркетинг и в определени случаи свързан с финансови ангажименти", допълни той.

Председателят на парламентарната транспортна комисия Иван Вълков от ГЕРБ каза, че е дадено в текста, че всички видове повиквания, SMS-и и електронни пощи, които се предоставят по този начин за директен маркетинг и реклама, могат да бъдат осъществявани единствено и само след изричното съгласие на крайния потребител. „Нещо повече, в последното изречение е дадена възможност на крайния потребител да се откаже в който момент желае, дори и да е дал такова съгласие", допълни той.