Над 8000 души потушават горските пожари на островите Суматра и Борнео

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

27 август 2019

Сателитна снимка от 2015 г. на пожарите в Югоизточна Азия.

Властите в Индонезия са командировали над 8070 човека и 34 хеликоптера на островите Суматра и Борнео за потушаване на горските пожари обхванали шест от провинциите. Говорителят на Националната служба за справяне с бедствията Агус Вибово съобщава за 358 активни огнища, които замърсяват въздуха до вредни равнища.

Горските пожари в Индонезия замърсяват ежегодно въздуха и на съседните Сингапур, Малайзия и Тайланд, често до опасни равнища. Учени от Харвардския и Колумбийския университет са установили преждевременната смърт на над 100 000 човека през 2015 г. в Югоизточна Азия вследствие на горските пожари в Индонезия. Тогава директно загинаха 25 души, а материалните щети надхвърлиха 16 милиарда долара.

Пожарите в Индонезия са изключително трудни за гасене, поради дебелия торфен слой в почвата и често освен обработваемите земи засягат и тропическите гори. От 1997 г. до днес учени от НАСА и Калифорнийския университет изпълняват проект известен като "Глобална база данни за пожарни емисии" (GFED). Според анализите от наблюденията през 1915 г. пожарите в Индонезия са отделили парникови газове, еквивалентни на 600 милиона тона сравними с въглеродните емисии на Германия.

Източници

В Уикипедия? има статия: