Направо към съдържанието

Необяснимо – причината за масово измиране на животни в Мексиканския залив не е нефтено натравяне

От Уикиновини

При изследване за причините за необикновено високата смъртност при животните в Мексиканския залив учените установиха, че с изключение на птиците, не нефтът не е причина за смъртта им. С този факт греховете на английската БП за екологичната катастрофа от май месец натежават още повече, тъй като засегнатите видове принадлежат към изчезващите.

От 463 мъртви морски костенурки само 14 показват признаци на интоксикация с нефт. Повечето от костенурките са умрели удавени. Статия във в New York Times уточнява, че този факт не означава, че причината не е именно нефтения разлив. Бреговата охрана предполага, че е възможно причината да е в бракониери, които се възползват от усложнените условия в залива.

От 58 загинали делфина само 3 показват интоксикация с нефт. Някои от делфините са загинали при сблъсък с кораб, което е много рядко при обичайни условия, други от слабост и недохранване.

Учените сочат като възможна причина други химически вещества използвани в залива, но влиянието им върху животинските видове не е още достатъчно изследвано.

Възможно е петролът да е само един от параметрите за високата смъртност в усложнената екосистема в залива. Може би петролния слой е принудел животинските видове да съсредоточат популацията си в по-малка зона от обикновено и това да е дестабилизира еко-равновесието в района.

Още по темата

Източници