Направо към съдържанието

Новият закон за движението по пътищата - интервю с Алекси Стратиев

От Уикиновини

Според Алекси Стратиев новият закон не е съвсем добре обмислен и ще даде възможност за повече нарушения по пътищата България, въпреки че дава възможност на намаляване на корупцията от служителите на КАТ и превъзпитава водачите на МПС. Алекси Стратиев коментира причините за пътните произшествия в България и подчертава, че медиите имат важна роля за повишаване на сигурността по пътищата.

Като основна причина за злополуките той посочва повишената скорост: алкохолът като причина за смъртността на пътя е едва 5% а 50% от жертвите загиват заради превишена скорост. Според него изкискването водачите въобще да не са консумирали алкохол и драгерите да сочат 0 промила в кръвта е пресилено.

В различните европейски страни границата варира до 8%. Но там проблем представлява и едновременното консумиране на мека дрога – джойнтове марихуана, например, и транквиланти алкохол от водачите. При второ подобно нарушение в Канада, водачът е принуден да си закупи електронен драгер, който постоянно да следи съдържанието на алкохол в кръвта.

Източници

Скоростта на пътя убива 10 пъти повече от алкохола, интервю с Алекси Стратиев, Борис Митов, в. Сега, 19.12.2009