Ново повишение на акциза върху цигарите и алкохола (20 ноември 2009, 11:18)

От Уикиновини

Новото правителство и министерството на финансите ще повишават още акциза върху тютюневите изделия и алкохолни напитки. Те не възнамеряват да се съобразяват с по-облекчените условия за акциз в редица страни на Европейската общност.

Комисията по бюджет и финанси внесе ново изменение към закона за акцизите, с който ще се повиши акцизът на цигарите и алкохола и тяхната цена на пазара. В следствие на гласуваните промени по-евтините, народни цигари ще поскъпнат повече спрямо по-луксозните. Новият акциз е един от най-високите в страните от европейската общност.

Ще трябва да затягаме още коланите и когато употребяваме алкохолни напитки. Вследствие на повишението на акциза, бутилката с 40 градусов алкохол ще поскъпне между около 80 стотинки и 1 лев. Ще поскъпне още и производството на алкохол при домашни условия.

Новото правителство и министерството на финансите не възнамеряват да се съобразяват с по-облекчените условия на употреба на алкохолни и тютюневи изделия в други страни от Европейската Общност.

Така например в Румъния, въпреки решения на Европейската комисия, парламентът гласува закон, който позволява на всяко румънско семейство да произвежда 500 литра палинка е 750 литра цуика (традиционни румънски напитки) без това количество да бъде облагано с акциз. За България, с разрешение на евро-комисията количеството домашна ракия освободена от акциз е 30 литра².

А Ти какво мислиш по въпроса? Сподели твоето мнение на страницата водеща от този линк!

Източници

  • RFI, София
  • "Тезата за и против акциза на алкохола отдавна разпъва общественото мнение", Рашелия Дилбазова, сп. АгроКомпас, ноември 2009.