Нощ на музеите, 2019, в Трявна

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

17 май 2019 г.

С програма, посветена на 180-годишнината от създаването на Тревненското училище, Специализирианият музей за резбарско и зографско изкуство осъществи за пореден път събитието „Европейска нощ на музеите“ и отбеляза 170 години от пристигането на даскал Петко Славейков в Трявна.

На 17 май вечерта на площада пред часовниковата кула, пред входа на Старото школо, с изпълнение на деца от Танцова формация „Зорница“, многобройната публика беше приканена за наблюдение и участие. Съвместно с музейните работници ученици от Средно училище „Петко Рачев Славейков“ показаха и играха „Игри от бабино време“ – позабравени, но интересни и занимателни забавления, които децата преди епохата на смартфоните са играели до забрава. Груповите игри с пеене „Кральо, портальо“ и „Пус-пус, кърпа“ донесоха всеобщо въодушевление за малки и големи малчугани, които се включиха в надпреварата да бягат и пеят, да се редуват в преминаването под Портата и да се окажат „избрани“. Други деца опитаха игрите на ластик, на дърпане; имаше игри, изискващи съсредоточеност и внимание при пренасяне на висящ предмет. Технологиите на ръчно изработени играчки и занимавки не са отживелица, само са малко позабравени.

След биенето на звънеца, гостите на тържеството заеха местата си в Школото. Там им прочетоха кратката история на събирането на средства и доброволния труд на тревненските майстори и работници да съградят своето училище. Ученици от девети клас прочетоха на публиката за изграждането на Школото, за пристигането на даскал Петко от Търново и неговите промени в методите за преподаване; за новите учебни предмети, въведени от него, за годишните изпити и „кавалериите“, които се дават за отличаване на добрите и не само добрите постъпки на учениците.

Представители на шести „б“ клас разиграват училищните годишни изпити, така, както са били провеждани някога. Децата бяха изпитвани по граматика, аритметика, история и землеописание. Те представиха и част от диалога на П. Р. Славейков между двама ученици Михал и Петър. Публичният изпит бе съпроводен и от чудесните песни на представители на Детската музикална школа при читалището в Трявна. Изпитът завърши с общо изпълнение на песента „Татковина“ по текст на Петко Славейков. На изпитваните връчиха нарочни кавалерии за показаното.

Вечерта на музеите приключи с разглеждане на експозицията „Училището от моето детство“, подредена с предоставени от гражданството на Трявна някогашни ученически пособия, грамоти, бележници, учебници, учебни помагала, униформи и други разнообразни предмети, свързани с учебното дело в България и в Трявна през годините, както и предмети от детската асамблея „Знаме на мира“.

На интернет страницата си, в публикация за събитието, СМРЗИ благодари за оказаното съдействие на всички участници в тържеството и на техните ръководители; на всички, станали съпричастни с организацията и подготовката на събитието.

Източници