ООН предрича глобален глад

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

11 януари 2011 г.

По сведения на Световната продоволствена и селскостопанска организация на ООН (ФАО), през декември 2010 г. цените на хранителните продукти са достигнали рекордно поскъпване. Експертите свързват този факт с поскъпването на захарта, зърнените култури и суровините за производството на масло растително масло.

Икономистът от ФАО Абдолреза Абасиан не изключва запазването на тенденцията за поскъпване и през тази година при неблагоприятни метеорологични условия.

През ноември намиращото се в Рим седалище на ФАО, предупреди световната общност за последствията в случай, че производството на зърнени култури в световен план не се увеличи. Във връзка с прогнозата на ФАО, през тази година цените на импорта в глобален мащаб ще нараснат с 11%, а в болшинството развиващи се странни — с 20%.

Тревогата се усилва от факта, че именно тези страни изпитват сега най-голям дефицит за хранителни продукти. През 2007–2008 г. най-бедните страни в света (като Хаити) бяха обхванати от безредици поради повишаване цените на хранителните продукти.

Индексът на цените на ФАО за продоволствието включва ориз, пшеница, царевица, захар, месо и ред други продукти.

Източници[редактиране]