Направо към съдържанието

Обама получи Нобеловото Отличие за Мир за 2009 г.

От Уикиновини

Барак Обама получи своята Нобелова награда за мир в четвъртък 9 декември, в град Осло - Норвегия, Той е поердният американски президент след Теодор Рузвелт, Удроу Уилсън, Джими Картер, Ал Гор получил това високо отличие.

Нобеловият Комитет присъди награда за мир на Барак Обама през октомври за изключителната му дейност за укрепване на международната политиката и сътрудничеството между народите. Този път наградата не отличава конкретни действия, а по-скоро обещания за промяна и рязката смяна на американската външна политика провеждана от Джордж Буш - младши и неговата администрация.

Президентът Обама укрепи и събуди ново доверие в международните организации, ООН, политическия диалог и международните преговори. Новият политически стил на протегната ръка към ислямските и азиатските страните, твърдото решение да затвори затвора в Гуантанамо подсилиха още повече изключителното обаяние на американският президент. Обама олицетворява образа на една идеализирана Америка, една многостранна, многонационална и миролюбива Америка, образ, който Буш бе значително накарнил пред международната общност

Ден преди това в град Джакарта бе издигната статуя на Барак Обама, на която той е изобразен как се усмихва, а пеперуда е кацнала на десния му палец. Барак Обама е живял в Джакарта от 1967 до 1971. Изпълнителите биха желали статуята изобразяваща младият Обама да вдъхновява индонезийските деца и да им даде смелост да осъществят мечтите си.

На тържествената церемония в Осло по връчването на наградата, Барак Обама прие нобеловата награда със смирение и изрази почита си към Лауреати получили нобеловото отличие преди него RFI. Обама призна, че "не принадлежи към компанията на предишните Нобелови лауреати като Мартин Лутер Кинг и Нелсън Мандела". "Не се съмнявам, че има други кандидати, които може би заслужават наградата повече от мен", заяви президентът [1], и изрази горчивото съжаление, че си прибира наградата в момент, който абсурдно протиовречи на замисъла на самата награда. През миналата седмица правителството на САЩ оповести, че ще продължи и засили своето военно присъствие в Афганистан.

Още по темата:

Източници: