Направо към съдържанието

Оградите не решават проблемите

От Уикиновини

19 август 2019 г.

Германският канцлер и унгарският министър-председател проведоха среща в град Шопрон.[1] Повод е ежегодният Паневропейски пикник.[2]

Днес се навършват 30 години от историческото многолюдно преминаване през „Желязната завеса“, останала няколко часа отворена и безопасна за над 600 граждани на ГДР, които са пристигнали в унгарското градче за Паневропейски пикник, организиран от тогавашната опозиция в Унгария.[3] Така на територията на Австрия навлизат първите бегълци от Източна Германия, пристигнали като туристи на пикника, обявен с надслов „Европа без бариери“.

Официално все още забраната за преминаване на границата не е била отменена, но се приема от десните в Унгария, че това е събитието, накарало правителството да я отвори. Затова и не се чества датата на официалното отваряне на границата на 10-11 септември 1989 г., според Миклош Немет, цитиран в статията на „Дневник“ от 18.08.2019 г.

Публикация на Дойче Веле[4] разказва за обстоятелствата около организацията на бягството, позивите в унгарската столица и други любопитни факти. Между тях – соломоновското решение унгарските служители да се заемат старателно с проверка документите на влизащите за пикника на границата австрийци, докато в другата посока бежанците са преминавали безпрепятствено.

Източници

  1. Новината в „Дневник“
  2. RT (Германия): Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник
  3. Статия в „Дневник“ от 18.09.2019 г.
  4. Денят, в който източногерманците разбиха вратата