От другата страна със Светлана Дичева

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

23 август 2019 г.

Програма „Хоризонт“ на БНР кани своите журналисти да говорят за себе си и работата си в рубриката „От другата страна на радиото“. В петък в тази редовна рубрика своите мисли за заниманията си извън радиото, но и за съвременната журналистика, споделя водещата на „Графити по въздуха“ и „Закуска на тревата“, Светлана Дичева.

Биографията на радиожурналистката започва с участие и печелене на конкурс за работа в БНР след завършване на факултета по журналистика в Софийския университет. Заслугите за това са на нейния преподавател проф. Веселин Димитров. И може би изграждането ѝ в професионален план се дължи най-вече на нейното постоянно и неуморно любопитство.

Светлана Дичева наблюдава динамичната среда в предаванията, свързани с оперативна журналистика днес. Такова е било и сутрешното предаване, в което тя става водеща още месец след постъпването си в радиото. Това изисква концентрация и много енергия.

Нещата са невероятно подвижни и динамични, дните са различни един след друг, и това разнообразие прави осъзнаването на промените почти невъзможно.

Журналистката Светлана Дичева няма време да улови този невъобразима динамика, тя копнее за още време, за да осмисли ставащото.

Днес се наблюдава страхотен натиск върху журналистическата професия, говори Дичева. Медийната обстановка се променя динамично. Позициите на журналистиката са променени от социалните медии, а променящите се социални медии непрекъснато изменят и променят отношението си към света. По този начин ролята на журналистиката е голяма. Светлана Дичева използва като пример израза „алтернативни факти“, който е такова противоречие и е бил немислим преди десетина години. Това показва, че днес журналистът е необходимото „странично око на ставащото“. Това е трудно, но необходимо и има бъдеще.[1]


Източници

  1. Светлана Дичева: Аз съм човек на думите – отлитащите в ефир и оставащите върху листа