Направо към съдържанието

Папа Йоан Павел ІІ и Папа Пий XI ще бъдат обявени за светци

От Уикиновини

Папа Бенедикт ХVІ обявява Папа Йоан Павел ІІ и Папа Пий XI за блажени. Това е по-нататъшна стъпка към тяхната беатификация преди тяхната канонизизация. За да бъдат беатифициран папа, Ватикана трябва официално да приеме, че той е извършил чудо. За канонизацията са необходими две чудеса.

Изборът на папа Пий XII събужда остро възмущение поради неговите близки отношения с Хитлер. Процесът на беатификация на Пий XII започва през 1967. Процедурата е отложена поради разногласия в лоното на Ватикана.

Пий ХІІ подписва конкордат между нацисткия режим на Хитлер и църквата. По късно той заявява, че не му е известна съдбата на евреите и съществуването на концентрационни лагери, въпреки че е бил лично запознат със извършваните престъпления срещу човечеството от жертви на зверствата в лагерите. Двама унгарци успяват да избягат от концлагера в Аушвиц и му предоставят подробен доклад. Пий XII решава да потули скандала. Министерството на външните работи на Великобритания го определя като "най-големия страхливец за своето време."

Възможно е решението на Бенедикт ХVІ да е предизвикано от неговата теория за божествения дизайн. Пий ХІІ е единственият папа, виждал летящи чинии. През 1950 г. в градината на Ватикана той вижда на няколко пъти "танцът на слънцето", а през 1954 г. наблюдава две божествени явления, подобни на тези във Фатима. Той умира от пристъп на хълцане през 1958 г.

Източници