Направо към съдържанието

Пентагонът извърши успешно изпитание на конвенционална крилата ракета с обсег над 500 км

От Уикиновини

20 август 2019

Изстрелване на ракета наземно базиране на остров Сан-Николас до крайбрежието на Калифорнии на 18 август 2019 г.

Пентагонът обяви за успешно изпитание на конвенционална крилата ракета наземно базиране с обсег над 500 км. Това е първият тест на такава ракета, след като САЩ се оттегли от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на 2 август тази година.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (INF) подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. забрани ракетите с обхват между 500 м - 5 500 км и постави края на епохата на Студената война. Според държавния секретар на САЩ Майк Помпейо изтеглянето на САЩ от договора става "след като Русия не се върна към пълното и подлежащо на проверка спазване" на споразумението.

Ракетата изстреляна от остров Сан-Николас пред крайбрежието на Калифорния порази точно цел на разстояние над 500 километра. Пентагонът подчертава, че ракетата е разработена да пренесе обикновен товар, а не ядрен заряд. Производител е корпорацията Raytheon. Уточнява се, че това е най новата модификация на крилатата ракета Tomahawk Block IV на платформа за вертикално изстрелване Mk-41. Платформата има различна конфигурация от дислоцираните в Полша и Румъния комплекси Aegis Ashore.

Според министъра на отбраната на САЩ Марк Еспер е дошло време САЩ да се освободи от този договор и това се подкрепя от съюзниците в НАТО.

Според аналитиците излизането от договора усилва позициите на САЩ и спрямо Китай, защото 80% от арсенала на КНР е с далекобойност между 500 и 5500 километра.

Източници

В Уикипедия? има статия: