Петима български моряци отвлечени от Сомалийски пирати

От Уикиновини

Дата 29 декември 2009 г.

Сомалийски пирати са отклонили 2 кораба: Сейнт Джеймс Парк, който плува под Британски флаг, и кораб, който плува под флага на Панама. За отвличането е била информирана Гърция, информацията предава първо гръцка информационна агенция. Около Сейшелските острови е отвлечен още един търговски кораб днес, който плува под Гръцки флаг - Радио Франс Ентернасионал (14 ч. - 14 ч. 10 м.).

Корабът Сейнт Джеймс Парк е танкер с рейс от Арагона, Испания към Тайланд и превозва незапалимото химическо вещество етилохлорин. Екипажът на кораба е многонационален, капитанът е руснак. 26-има моряка на борда са от Грузия, Индия, Полша, Румъния, Турция, Украйна – от 6 – 8 държави. Корабът продължава да плува към сомалийския бряг.

От българския кризисен щаб са предупредили роднините на българските моряци. Имената им ще бъдат официално съобщени след дни.

На борда на кораба няма оръжие. По принцип на борда на корабите минаващи през Аденския залив, близо до сомалийските брегове няма оръжие, от съображения за сигурност, уточни капитан Проданов, мениджър на българския клон на английската фирма Зодиак. "Носенето на оръжие от моряците може да има и обратен ефект и може да има невинни жертви сред моряците" каза още капитан Проданов. Изключение правят само търговските кораби на Израел.

Щабът на фирма Зодиак в Лондон води преговори с пиратите.

В обедния блок на БНТ програма Хоризонт, Елена Йончева, която е снимала филм за сомалийските пирати, обясни как технически се осъщствява превземането на кораби на абордаж от сомалийските пирати в Аденския залив. Въпреки че, пространството е само 10 километра, а в зоната има 24 - 26 кораба на НАТО и други охранителни организации, на практика не е възможно да бъдат защитени корабите, защото е необходим около час, докато въорените сили се притекат на помощ на отвличаните кораби. Тя каза още, че моряците са подложени от пиратите на психологически натиск. 20 и няколко пирата охраняват отвлечените екипажи. Те се редуват и се хранят със запасите на кораба, като имат нужда и от своя, специфична храна. Вероятно става дума за наркотици.

На 19 май 2009 г. е бил освободен друг кораб с български екипаж, отвлечен от сомалийските пирати, Корабът е бил освободен за рекордното време от един месец.

Сугулу Али един от лидерите на сомалийските пирати казва в сърреалистично интервю по телефона казва: Ние не сме разбойници. Морски разбойници са онези, които ловят риба нелегално с танкери в нашето море и замарсиха водите на вморето ни с ядрени опити? И оръжия. [1] Лъжат ви за сомалийските пирати

Източници