Направо към съдържанието

Победа на демократите: Камарата на Представителите отваря път за промяна на здравната система в САЩ

От Уикиновини

Дата: 8 ноември

Администрацията на демократите извоюва една от най-значителните си победи от избирането на Барак Обама за президент на САЩ: промяната на досега съществуващата здравно-осигуртелна система. В Сената, след бурни спорове за реформата гласуват 220 срещу 215. С тази реформа ще бъдат покрити здравните осигуровки на 36 милиона американци, които нямат никаква осигуровка. Само един републиканец гласува в полза на здравната промяна – представител на Нови Орлеан, щат с много социални проблеми и е претърпял големи щети от Урагана Катрина.

Законът ще създаде публичен фонд за осигуряване на тези, които изгубят работата си и не разполагат със средства за лечение. Ще бъде сложен край на практиката тежко болни да бъдат оставени на произвола на съдбата, когато най-много се нуждаят от медицинска помощ.

Медицината и фармацевтичната индустрия в САЩ са водещи по иновации в света, но струват твърде скъпо на пациентите. Секторът е изграден на приниципите на конкуретността и е динамичен, но инфлационен. Човешкото здраве е подчинено на пазарните механизми. Разходите за здраве поскъпват с всяка година и съставят 16% от вътрешния брутен продукт. Системата не е равноправна за всички и 15% въобще не са осигурени, а това са 46 милиона американци. Освен това САЩ, както Турция и Мексико са едни от малкото страни, в които няма минимална всеобща здравна осигуровка. "В Европа държавата е закрилник, в САЩ тя е агресор за гражданите", пише на страниците си френският вестник Les Échos [1].

В миналото Рузвелт и Клинтън правят опити за реформиране на здравната система, но те претърпяват крах. Причината вероятно е във фармацевтичното лоби, което едно от най-рентабилните в света. От друга страна американецът пренебрегва универсалните ценности и предпочита през тях ценностите на индивидуализма.

Източници

  • Речта на Барак Обама пред Сената за здравната реформа, Les Échos[2]
  • Системата за здравно осигуряване в САЩ, изследване на DREES - Дирекция за изследване, изследвания, развитие и статистика към Министерството на здравеопазването във Франция [4], 2007 .
  • Американската здравно-осигурителна система, изследване на IGAS - Главна Инспекция по социалните дела и проблеми въпроси [5], 2002.