Направо към съдържанието

Повече от седмица продължават смъртоносни пожари в Калифорния (18 ноември 2018 г.)

От Уикиновини

Неделя, 18 ноември 2018 г.

Над 70 загинали, над 1 000 души са в неизвестност в полуизличения от лицето на земята град Парадайз, това предават световните агенции, цитирани периодично в новините на БНР (програма „Хоризонт“) през последните дни[1]. В събота, 17 ноември, президентът на САЩ Доналд Тръмп е посетил градчето Парадайз. В репортажа на редактора от БНР Филип Данчев се казва, че близо 9 000 пожарникари се борят с двата огромни пожара, принудили десетки хиляди да се евакуират. Основната издирвателна операция се извършва в Парадайз, в търсене на много пенсионери, които не са успели да избягат навреме.

Вече десет дни в Северна и в Южна Калифорния бушуват унищожителни пожари. Броят на жертвите в огнената стихия расте, в неизвестност остават стотици хора. Най-смъртоносният пожар в историята на северноамериканския щат се е превърнал и в най-разрушителният. Опустошени са над 7000 жилищни и други сгради. Пожарът е избухнал в четвъртък, 08.11.2018. Градчето Парадайз с население от 27 000 жители е заличено, „буквално е изтрито“ от картата. Хиляди пожарникари продължават да се борят със стихията, като засега само ограничават площта ѝ.[2] Американският президент обяви Калифорния за зона на стихийно бедствие.[3]

Десетки хиляди хора напуснаха домовете си заради бързо разрастващия се горски пожар в Северна Калифорния, предават световните агенции. Информацията за загиналите се променя с всеки изминал ден. Огънят е обхванал болница и стотици жилища, обществени сгради, включително супермаркети, предприятия, ресторанти, училища и други институции. Хиляди хора са били принудени да бягат от пламъците с колите си или пеша.[4] Евакуиран е целият град, като много от жителите са попаднали в тежък трафик и са принудени да изоставят автомобилите си, за да избягат от огнената стихия. По думите на очевидци, оцелели от бедствието, петлентова магистрала е била проходима само в две ленти заради събарящи се дървета, задимяването и трафика. Хората не са можели да помогнат на възрастни и немощни свои съграждани в жилищата им и са се принудили да ги изоставят. Има загинали от задушаване в колите си. През първата нощ останалите в Парадайз са се крили в местната църква заради пламъците, заради падащата пепел и горящите отломки. Небето е потъмняло в застрашителна черна сянка, разказват хората, които са чакали в задръстването и са били толкова близо до огъня, че са усещали топлината в превозните си средства.

Град Парадайз се намира на около 290 километра североизточно от Сан Франциско. Масивният огън, който го връхлетя, се разпространява и на север като властите са принудени да обявят евакуация и в Стърлинг Сити.

Данни за разрастващият се пожар предава и Ройтерс, като се съобщава за спешната евакуация на жителите на града. За поредна година и при тези поредни пожари бързото им разпространение се подпомага от високите температури и силния вятър.

Извънредно положение в окръг Бют, на около 290 км северно от Сакраменто, е обявено от изпълняващия длъжността губернатор на Калифорния Гавин Нюсъм. Само за първите осем часа пожарът се е разпрострял на повече от 18 000 акра, без изобщо да бъде овладян, посочва осведомителната агенция ДПА.

Началникът на противопожарната служба в окръг Бют Дарън Рийд прогнозира като резултат на разрастването да се очакват поражения и в град Чико с 93 000 жители. Ветрове със скорост 56 км/ч го тласкат в западна посока. Пожарникарите са успели да спрат огъня преди да стигне до населеното място и така евакуацията на жителите му е отменена.

На пресконференции шерифът на Бют Кори Хонеа съобщава за смъртни случаи. [5].

В момента бушуват пожари, както в Северна, така и в Южна Калифорния, а хората принудени, да напуснат домовете си, са около 157 000.

В Южна Калифорния около две трети от град Малибу е бил евакуиран, тъй като огънят е поел към крайбрежната общност, в която живеят около 13 000 жители, някои от тях холивудски знаменитости.

Във връзка с трагичните новини за жертвите филмовата академия на САЩ извънредно променя форма̀та на церемонията по връчването на почетните награди на Академията, която е обявена за неделния ден. Съкращават се дефилето на червения килим и интервютата с отличените. Събитието ще бъде ограничено само до снимките на лауреатите от филмовите екипи от телевизионните канали, акредитирани за събитието. Вечерята и церемонията ще се проведат, за да се отдаде почит към постиженията на художниците и кинематографистите.[6]

Източници

  1. Емисия новини на БНР, програма „Хоризонт“, 18.11.2018, 7:00
  2. новините на БНР от 13 ноември в 12:00
  3. Извънредно положение заради пожар в Калифорния: публикувано на 09.11.18 в 07:54; обновено на 09.11.18 в 08:44
  4. 9 души са загинали при пожарите в Калифорния, 35 са в неизвестност
  5. Пет жертви на пожарите в Калифорния: публикувано на 09.11.18 в 22:11
  6. Съобщение на осведомителна агенция ТАСС