Направо към съдържанието

Подготовка на млади шахматисти в гр. Плачковци

От Уикиновини

11 август 2019 г.

В края на учебната година, на 15.VI и 16.VI.2019 г. , в Трявна се състоя осмият турнир по шахмат, организиран от местния шах клуб.[1]

За изненада на организаторите и повечето представители на клубовете, тазгодишното издание[2] връчи бронзовия медал за възрастовата група до 12 години на дебютантка от съседното градче - Плачковци. Оказа се, че трима съученици от един и същи клас, подготвяни от своята учителка в училище, се представиха много впечатляващо наред с участниците от по-големи шахматни клубове.

Като продължение на първите им стъпки в състезанията са заниманията, които децата провеждат в подготовката си за следващо участие - първия детски шахматен фестивал в Сливен.[3]

Шахматно лято в град Плачковци

Интервюто с ентусиаста, поел подготовката на децата, е като монолог:

Искам да ви разкажа накратко за проекта, с който се заех през това лято.

През месец юни тази година се проведе международен детски шахматен фестивал „Слънцата на Трявна“. Бях много приятно изненадан, когато разбрах, че 3 деца от град Плачковци ще вземат участие в него. Аз самият не познавах тези дечица и с интерес исках да проследя поведението и начина им на мислене върху шахматната дъска. Едно от тях дори успя да спечели бронзов медал в състезанието. Видях, че имат навици, които се изграждат с години, а някои от тях са едва 11-годишни. Да се научиш винаги да влагаш някаква идея в играта си, а не просто машинално да местиш фигурите, и да не вземаш спонтанни решения, а да се опитваш да обмисляш по-задълбочено ходовете, е нещо много ценно в тази игра. Аз самият години наред играех прекалено бързо. След приключването на състезанието, водачът на групата ме попита, дали бих работил, за да подобря уменията им, и така започна шахматното ни лято в град Плачковци. През годините съм натрупал известен опит в обучението на деца на шах и реших да дам каквото мога, за да им бъда полезен. Наложи се да потърсим подкрепа от кмета и получихме една прекрасна зала за работа в центъра на града. Голяма подкрепа получаваме и от родителите, а когато всички са обединени от обща кауза, нещата се получават. Децата тренират по два пъти седмично и вече повече от месец нито едно от тях не е изпускало тренировка, като всеки път, щом мине един час от началото, им казвам, че който иска, е свободен да си ходи, а ако някой остане, ще покажа нови неща. За моя изненада, всички решават да останат по още два часа допълнително и така успяват да стоят на заниманията в продължение на цели 3 часа, през които са далеч от компютри и телефони. Методиката на работа е изчистена – малко дебютна подготовка, по една партия шах и анализ на играта, а за десерт – решаване на шахматни задачи, които са подбрани за нивото им. Резултатите са видими – наскоро две от децата успяха да ми покажат, че са запомнили цялата партия, която са изиграли, а тя се състоеше от 25 хода, което е пример за добра памет.

След толкова много труд им предстои участие в национален турнир в град Сливен, като разходите за турнира ще бъдат поети от спонсор, който се е ангажирал, благодарение на всички хора, заинтересовани от този проект и мислещи за бъдещето на тези малки деца в красивото и китно градче Плачковци.

Източници

  1. За турнира
  2. Резултатите от Слънцата на Трявна
  3. Първи детски шахматен фестивал в Сливен