Подписано е Споразумение за Присъствието на Умиротворителните Сили на НАТО в Ирак

От Уикиновини
Направо към навигацията Направо към търсенето

Подписано е Споразумение за Присъствието на Умиротворителните Сили на НАТО в Ирак Подписано е споразумение между Ирак и умиротворяващите сили на НАТО в Ирак. Преговорите по споразумението започнаха още през януари. Предвижда се до края на 2011 оттеглянето на военните умиротворителни сили и преустрояването на военните бази.

Gordon Johndroe говорител на Белия Дом заяви, че сигурността е необходима: "за да бъдат осъществени добри икономически, политически и дипломатически взаимовръзки".

Mouaffak Al-Roubaïe заявява, че въпреки съществените успехи остават още нерешени технологични и други проблеми на границата и във военните въздушни сили. Изтеглянето на умиротворителните и военни сили ще зависи от "конкретните условия в областта" потвърди на Patrick Driscoll.

Договорът за примирие предвижда да бъдат върнати 16 400 досиета на Иракчани съхранявани от американската армия и американските тайни служби да бъдат предадени на иракските юридически власти. Извършените престъпления по служба на умиротворителните военни служители да бъдат отсъждани от обща юридическа комисия на Ирак и НАТО и въздушни рейдове да бъдат осъществяване само с пълномощията на иракси магистрат.

От своя страна Избрания президент Barack Obama обеща да изтегли по-голямата част от американските военни американското присъствие до 2010.

Radio-Canada.ca avec Agence France Presse, Associated Press, Reuters et BBC [1]