Направо към съдържанието

Подписано е Споразумение за Присъствието на Умиротворителните Сили на НАТО в Ирак

От Уикиновини

17 ноември 2008 г.
Подписано е споразумение между Ирак и умиротворяващите сили на НАТО в Ирак. Преговорите по споразумението започнаха още през януари. Предвижда се до края на 2011 г. оттеглянето на военните умиротворителни сили и преустрояването на военните бази.

Gordon Johndroe говорител на Белия Дом заяви, че сигурността е необходима: "за да бъдат осъществени добри икономически, политически и дипломатически взаимовръзки".

Mouaffak Al-Roubaïe заявява, че въпреки съществените успехи остават още нерешени технологични и други проблеми на границата и във военните въздушни сили. Изтеглянето на умиротворителните и военни сили ще зависи от "конкретните условия в областта", потвърди Patrick Driscoll.

Договорът за примирие предвижда 16 400 досиета на Иракчани, съхранявани от американската армия и американските тайни служби, да бъдат предадени на иракските юридически власти. Извършените престъпления по служба на умиротворителните военни служители да бъдат отсъждани от обща юридическа комисия на Ирак и НАТО и въздушни рейдове да бъдат осъществяване само с пълномощията на иракски магистрат.

От своя страна новоизбраният президент Barack Obama обеща да изтегли по-голямата част от американските военни американското присъствие до 2010 г.

Източници