Направо към съдържанието

Посланикът на Израел изгонен от Венецуела

От Уикиновини

7 януари 2009 г.
След като в понеделник Хуго Чавес нарече правителството на Израел престъпно правителство, което извършва геноцид над мирно и безпомощно население, във вторник Венецуела експулсира посланика на Израел, както и част от персонала на посолството на Израел в Каракаc.

Този политически акт бе извършен като протест срещу военната офанзива на Израел в ивицата Газа, която Хуго Чавес нарече геноцид.

Външният министър заяви, че за Венецуела мирът и спазването на международното право са висши ценности.

Венецуела изпрати обръщение към народа на Палестина и народа на Израел в която се заявява, че Венецуела винаги се е противопоставяла на антисемитизма както и на всякакъв вид дискриминация и расизъм. Обръщението съдържа и апел-призив към народа на Израел да се противопостави на криминалната политика на Израелската държава, чиято политика и действия припомнят най-мрачните страници на историята на ХХ век.

Чавес обвини Израел в грубо нарушаване на международното право и прилагане на планиран държавен тероризъм. Израел си позволява да напада невинно и безпомощно гражданско население "като въоръжена дясна ръка на империята на янките", Администрацшята на Буш и САЩ са обвинени, че поддържат и подклаждат престъпните атаки в Ивицата Газа.

Чавес още каза, че президентът на Израел трябва да бъде привикан пред Международния наказателен съд в град Хага, подобно на президентът на САЩ - Дж. У. Буш за военни престъпления.

Източник