Направо към съдържанието

Потребител:Stanqo/Уикипедийци

От Уикиновини

"Уикипедийци" в българското интернет пространство

Днес, 15 декември сутринта от българската Уикипедия бе премахната окончателно статията "Уикипедийци". Мненията за тази дума бяха доста противоречиви, но единодушни - нещо не е наред в тази дума - непозната е, направо измислена. Вече си имаме една и не ни трябва втора. За читателите на Уики-изданията които не са се срещали с това недоразумение, ще постнем тук тази скандална статия, която изгуби времето на немалко отговорни редактори и администратори на Уикипедия. Всъщност според автора на статията на уикипедианеца му трябва още нещо за да бъде и уикипедиец. Нещо като да направиш от индианеца индиец.

"Уикипедийци"

Уикипедийците са хора, които вярват в доброто у човека, използват интернет и на базата на развитието на платформата w:Криейтив Комънс (Creative Commons, КК) (чиято цел е създаването на юридически модели за размяна и по-нататъшно развитие на свободни лицензии), посвещават известна част от живота си за развитие на колективното познание, ограмотявайки и самите себе си.

Според уикипедийците елитарното и егалитарното са необходими и желани елементи в процеса на себепознание и опознаване на света.

Съществуват и варианти на думата, като всеки има различен нюанс - виж w:Уикипедианци. Уикипедийците в общия случай могат да бъдат уики-фенове, които имат по-голямо доверие на Уикипедия, в сравнение с w:Knol или w:Енциклопедия Британика, поради начина по който са написани статиите. Силата на тези статии е в откритата обмяна на информация, широкото обществено участие и концепцията на Уикипедия, която служи като противовес на съществуващите закостенели концепции за разпространяване на знанието. В този смисъл уикипедийците се проявяват като общност на отговорни индивиди залагащи на колективното познание.

Препратки

Вижте също

Страници на български език
Специални страници